RTV Purmerend.nl

Klachtenrapport Jeugdzorg verdween in archief

Een rapport met klachten over de Jeugdzorg is bij de gemeente Purmerend in het archief beland. Het rapport van de stichting Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg (AKJ) geeft inzicht in het aantal klachten van Purmerendse cliënten die in 2016 te maken hebben gehad met Jeugdzorg. De rapportage is al in februari 2017 aan de gemeente aangeboden maar pas recent boven water gekomen.

Het AKJ is de organisatie die het onafhankelijk vertrouwenswerk binnen de Jeugdwet uitvoert. Bij deze organisatie hebben zich in het bewuste jaar 32 (pleeg)ouders en jeugdigen uit Purmerend met klachten gemeld. Zij waren samen goed voor 85 meldingen. De klagers zijn vooral ontevreden over hoe ze behandeld worden, de bereikbaarheid van organisaties en de beslissingen die worden genomen. Grensoverschrijdend gedrag blijkt nauwelijks voor te komen. 

In een reactie zegt de gemeente dat het rapport is blijven liggen omdat er geen naam of afdeling op de envelop stond. Om de bekendheid van het AKJ te verhogen, gaat de gemeente meer ruchtbaarheid geven aan het werk van het AKJ. Ook met de inhoud van het rapport gaat de gemeente aan de slag. 'De informatie zullen we gebruiken om te bepalen of er op contractniveau of individueel niveau nog vervolgstappen kunnen worden gezet'.