Filmhuis: veertig jaar kwaliteitsfilms

Het Filmhuis bestaat veertig jaar en organiseert daarom komend weekend (16 tot en met 18 maart) een feestelijk weekend. Rode draad door de festiviteiten is -hoe kan het ook anders- een serie topfilms, die de bezoekers zelf hebben uitgekozen.

Bij Filmhuis denkt iedereen aan het Stamhuis in de Kerkstraat, maar de alternatieve bioscoop is de afgelopen 40 jaar regelmatig verhuisd.  Het begon allemaal in Museum Waterland, waar iedere dinsdag tentoonstellingszaal werd omgebouwd tot filmzaal. Het Filmhuis telde een vaste schare bezoekers, elke voorstelling zo’n 35 tot 40. In de jaren tachtig verhuisde het Filmhuis naar de Koepelkerk waar films werden gedraaid op de dinsdag en woensdag.
Het Filmhuis vindt nu al sinds september 1998 onderdak in het Stamhuis. Voorstellingen zijn er op vrijdag- en zaterdagavond, zondagmiddag en op dinsdag twee voorstellingen. Het filmhuis draait volledig op de inzet van -momenteel- 32 vrijwilligers.  De films die worden getoond zijn kwaliteitsfilms die in grotere bioscopen minder aan bod komen.
Bezoekers van de facebookpagina van het Filmhuis hebben tot 1 maart kunnen stemmen op hun favoriete film uit een aanbod van zes topfilms van de afgelopen 40 jaar. Er wordt elke avond een klassieker getoond en op zaterdag 17 maart is er een lezing door filmhistoricus Bert Hogenkamp. Op www.filmhuispurmerend.nl kun je reserveren voor de films in het feestweekend.


Trefwoorden: kerkstraat stamhuis filmhuis
Geplaatst

maandag 12 maart 2018 | 20.59 uur

Laatst gewijzigd

maandag 12 maart 2018 | 21.02 uur

Auteur

RTV Purmerend redactie