RTV Purmerend.nl

Slotdebat over de gemeenteraadsverkiezingen

In het laatste debat over de gemeenteraadsverkiezingen kwam eigenlijk een jaar lang Purmerendse politiek nog weer eens voorbij. Voor nieuwkomers als André Flereé (groep HOP) en Bram Buskoop (SP) lastig om zich te profileren. Vrijwel alles wat zij naar voren brachten, was al eens uitgekauwd door voor- en tegenstanders. Dat lot werd de lijsttrekker van de PVV, Shirley Soenjoto, bespaard. Zij had zich afgemeld.

De vonkjes in het debat zaten vooral in de aanvallen van de lijsttrekkers op elkaar. Veroorzaakt door standpunten die opeens anders waren, kennelijk onder druk van de verkiezingen. Zo liet lijsttrekker Harry Rotgans van het AOV weten, dat hij het Beusebos (met uitzondering van het hotel) groen wilde houden, terwijl hij eerder dit jaar het hele gebied op de schop wilde nemen. Dat kwam hem op kritiek te staan van Arie-Wim Boer van LP2001. Deze opende op zijn beurt de aanval op de PvdA. Een sigaar uit eigen doos noemde hij de 30% sociale huurwoningen in ruil voor instemming met hoogbouw op de PostNL locatie. Thijs Kroese van de PvdA wees hem erop dat het geldt voor alle nieuwbouwprojecten en vroeg wat Boer dan wel gerealiseerd had in de afgelopen jaren. Jan Peter Dompeling zette zijn partij de VVD neer als een partij die initiatieven durft te nemen, zoals de hoogbouw bij PostNl. Harry Poppelier van TOP presenteerde zich met realistisch bouwen gericht op doorstroming en Ernst van Damme van de LvD wil veel tijdelijke woningbouw evenals Boer van LP2001. 
Een mogelijk overschot op de zorggelden leverde opmerkelijk nieuwe standpunten op. Het AOV wilde nu ineens wel het overschot op de zorg voor het zorgdomein reserveren. Mario Hegger van de Stadspartij bedacht ter plekke dat er met het overschot ook wel wat extra's gedaaan kon worden voor sport. Hiervoor had hij dat nooit geopperd. Opvallend was hoe Eveline Tijmstra (CDA) en René Verhoogt (GL) zich onderscheiden met hun pleidooi voor de menselijke maat in de politiek. Het debat werd afgesloten met een peiling over al dan niet samenwerken met de PVV. PvdA, GL, D66 en de SP spraken zich daartegen uit. De overige partijen hielden de deur open, al dan niet onder voorwaarden.