RTV Purmerend.nl

Noord-Zuidlijn gaat 22 juli van start

De Noord-Zuidlijn is 22 juli beschikbaar voor reizigers. Dat bevestigt het bestuur van Vervoerregio Amsterdam. Vervoerders GVB, Connexxion en EBS rijden vanaf die dag ook een aangepaste dienstregeling. Een deel van de bussen uit Purmerend rijdt straks niet meer door naar het Centraal Station.

Tot 22 juli is GVB nog druk bezig met het testen van de nieuwe metrolijn.  Hoe de nieuwe metrolijjn in samenhang met het bestaande netwerk gaat functioneren is voor het GVB koffiedik kijken, maar men voorspelt dat het eerste half jaar wel wat kinderziektes zullen voorkomen. In de eerste periode na de start is tijdens grote storingen de actuele reisinformatie nog niet beschikbaar, zoals bij de app 9292. GVB probeert met grote storingen de reizigers alsnog goed te kunnen informeren, onder andere via Twitter.
Ingebruikname van de nieuwe metrolijn heeft tot gevolg dat diverse buslijnen naar Amsterdam niet meer doorrijden tot aan Centraal Station, maar stoppen in Noord, waar de reizigers dan op de metro overstappen. Die gaat volgens de Vervoerregio het grootste deel van de dag elke zes minuten rijden. In de latere avonduren  is dat elke zeven tot acht minuten. Wat precies gaat veranderen en welke buslijnen vanuit Purmerend niet meer doorrijden naar Amsterdam CS wordt uit de doeken gedaan in een publiekscampagne die de Vervoerregio op 18 april start en tot 21 mei duurt. Daarna is het de beurt aan de vervoermaatschappijen zoals EBS, om de informatievoorziening naar de reizigers op zich te nemen.