Purmerendse basisscholen doen mee aan nationale buitenlesdag

Maar liefst 260 scholen in Noord-Holland doen aankomende dinsdag 10 april mee aan de nationale buitenlesdag. Hiervan doen er zeven basisscholen mee uit Purmerend. Basisschool de Vlieger, Akkerdijk, Marimba, Koempoelan, Waterlandschool, Tangram en de Weidevogels doen aan deze dag mee.

Initiatiefnemers Jantje Beton en IVN Natuureducatie willen leerkrachten stimuleren om meer naar buiten te gaan. Niet alleen om buiten te spelen, maar ook om buiten te leren. Buitenlessen hebben als doel om leren te bevorderen, beweging en samenwerken te stimuleren en de motivatie en het welzijn van kinderen te vergroten.

Uit onderzoek van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) blijkt dat 89% procent van de leerkrachten vaker buitenles wilt geven. Meer dan de helft van de leerkrachten is van mening dat buitenles een meerwaarde biedt ten opzichte van alleen binnen les geven.

Wetenschapsjournalist Mark Mieras heeft onderzocht dat niet alleen buiten spelen, maar ook buiten leren positieve effecten heeft op kinderen. Kinderen presteren beter op het gebied van lezen, schrijven, rekenen en overige vakken. Door buitenles hebben kinderen de mogelijkheid om zelf dingen uit te zoeken, op een andere manier samen te werken en meer te bewegen.


Trefwoorden: buitenlesdag
Geplaatst

maandag 09 april 2018 | 13.15 uur

Laatst gewijzigd

maandag 09 april 2018 | 17.18 uur

Auteur

Zoe Oerlemans