RTV Purmerend.nl

Vijf jaar Ogen en Oren

Het Ogen en Oren project bestaat vijf jaar. Sinds 2013 zetten de vrijwilligers zich in om hun eigen buurt schoon en veilig te houden. Ze lopen door de wijk en letten op verdachte zaken, maar ook op openstaande ramen of deuren. Tijdens hun wandelingen hebben de vrijwilligers vaak contact met de politie en de gemeente om opvallende zaken door te geven.

Ogen en Oren begon met dertien vrijwilligers. In vijf jaar tijd is dit aantal gegroeid naar bijna tweehonderd vrijwilligers. Een enorme prestatie, vindt ook burgemeester Don Bijl, tijdens de jubileumbijeenkomst vorige week. ‘Dit initiatief ontstond in een tijd dat er veel inbraken waren in de Purmer-Noord. Aanvankelijk dachten veel mensen dat het een soort burgerwacht zou worden die het recht in eigen hand zou nemen. De afgelopen jaren laten zien dat die angst ongegrond was.’
‘Juist door samen te werken met de instanties, laat Ogen en Oren zien hoe je je effectief kunt inzetten voor de veiligheid in je eigen buurt’, aldus de burgemeester. Een groep vrijwilligers heeft gewerkt aan de realisatie van een jubileumboekje met foto’s en verhalen uit alle wijken. De burgemeester kreeg het eerste exemplaar overhandigd.