Herindelingsproces Beemster-Purmerend in impasse

Er kan nog geen besluit worden genomen over het herindelingsplan Beemster-Purmerend, zo blijkt uit een brief van het college aan de raad. De oorzaak is een verschil van inzicht over de route waarlangs de herindeling tot stand moet komen. Tot verrassing van het college van Purmerend heeft het college van Beemster voor een andere route gekozen dan de gemeente Purmerend voor ogen staat. Een impasse is het gevolg. Een woordvoerder van de gemeente Purmerend zegt dat 'men verrast is over de stelligheid van dit huidige standpunt van Beemster’.

Van de twee varianten die mogelijk zijn, kiest het Beemster college voor die het meeste voorkomt bij herindelingen, de zogenaamde reguliere variant. Gemeenten, in dit geval Purmerend en de Beemster, worden dan opgeheven, waarna een nieuwe gemeente wordt opgericht. Bij de lichte variant, waar de keuze van Purmerend op is gevallen, blijft Purmerend intact. De Beemster wordt opgeheven en vervolgens toegevoegd aan Purmerend. Voorwaarde voor het uitvoeren van deze variant is wel dat beide gemeenten hierachter staan. 
Voor Purmerend is de keuze voor de lichte variant ingegeven door het besef dat dit minder financiele, personele en organisatorische gevolgen heeft. 'Zo hoeft bijvoorbeeld het ambtelijk apparaat niet ontslagen te worden en vervolgens weer aangesteld bij de nieuwe gemeente. Bovendien doet deze variant niets af aan de belangen van de Beemster. In beide varianten worden die op dezelfde wijze behartigd', aldus de woordvoerder van de gemeente Purmerend. Voor de Beemster wegen de meningen van haar inwoners zwaar. 'De reguliere variant is er één, zo valt te lezen in de brief, die recht doet aan de besprekingen met de inwoners van de Beemster'. 
Overigens gaat de geplande informatie avond op 16 mei in P3 over de herindeling gewoon door. Voorgeschreven is dat betrokken gemeenten bijhouden hoe inwoners en maatschappelijke organisaties betrokken zijn bij het herindelingsproces.  


Trefwoorden: herindeling beemster-purmerend
Geplaatst

woensdag 09 mei 2018 | 14.44 uur

Laatst gewijzigd

woensdag 09 mei 2018 | 18.42 uur

Auteur

RTV Purmerend redactie