Noorderlicht te zien in Purmerend

Vele mensen reizen af naar Noord-Europa om een glimp op te vangen van het noorderlicht. Barry Rosema had geluk: hij zag het noorderlicht dinsdag gewoon vanuit zijn huis in Purmerend.

Het noorderlicht is moeilijk te zien met het blote oog, maar toch is het Rosema gelukt om het in beeld te krijgen. “Op televisie ging het erover dat het noorderlicht wellicht ook in Nederland te zien zou zijn. Eerst was ik te vroeg en was er niets te zien. Maar rond een uur of elf ‘s avonds keek ik nog een keer, en jahoor!” aldus de hobbyfotograaf, woonachtig in de Where.

Wie denkt dat Rosema een hypermoderne en dure camera heeft gebruikt, komt bedrogen uit. “Ik heb de foto met mijn telefoon gemaakt. Wel op een statiefje, met sluitertijd 10 seconden en een iso van 200.”

Het Noorderlicht wordt veroorzaakt door electrisch geladen deeltjes die de zon voortdurend de ruimte in slingert. Een klein deel hiervan bereikt na ongeveer 150 miljoen kilometer de aarde. Wanneer deze geladen deeltjes vervolgens in onze atmosfeer botsen met zuurstofatomen en stikstofmoleculen, worden er lichtdeeltjes gegenereerd. Dan ontstaat het noorderlicht. En héél af en toe is deze dus ook in Purmerend te zien.


Trefwoorden: noorderlicht
Geplaatst

vrijdag 11 mei 2018 | 06.27 uur

Laatst gewijzigd

vrijdag 11 mei 2018 | 14.07 uur

Auteur

RTV Purmerend