112-telefoontje gaan naar Haarlem

In Purmerend met spoed politie of brandweer nodig? Dan bel je 112, dat weet iedereen. Waar komt dat telefoontje dan terecht? Dat wás tot 4 juni de meldkamer op het Bernardplein in Zaandam. Vanaf vandaag neemt een centralist in Haarlem de telefoon op. De verhuizing van Zaandam naar Haarlem maakt deel uit van een grote operatie om tot één meldkamer te komen voor heel Noord-Holland.

Begin 2019 komen ook de meldkamers van Noord-Holland Noord en de Koninklijke Marechaussee naar Haarlem. De ambulancezorg in Zaanstreek-Waterland wordt momenteel nog aangestuurd vanuit de meldkamer in Amsterdam. Bij de overgang in 2019 wordt deze taak ook overgedragen. De meldkamers gaan dan gezamenlijk verder als één meldkamer Noord-Holland.
Deze samenvoeging is een opmaat naar het integreren van alle Nederlandse meldkamers in de Landelijke Meldkamerorganisatie (LMO) in 2020. De Landelijke Meldkamerorganisatie bestaat dan uit tien meldkamers. De toekomstige structuur draagt eraan bij burgers in nood sneller en efficiënter te helpen en de ambulancezorg, brandweer, marechaussee en politie nog beter te faciliteren bij hulpverlening en bij bestrijding van crisis en rampen.
De Zaanse burgemeester Hamming heeft in zijn functie als voorzitter van het bestuur van Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland, op 5 juni ‘zijn’ meldkamer symbolisch overdragen aan de heer Dales, portefeuillehouder meldkamer in het bestuur van Veiligheidsregio Kennemerland.


Trefwoorden: haarlem kennemerland zaanstreek-waterland meldkamer
Geplaatst

dinsdag 05 juni 2018 | 19.49 uur

Laatst gewijzigd

dinsdag 05 juni 2018 | 20.53 uur

Auteur

RTV Purmerend redactie