RTV Purmerend.nl

Purmerendse Koppe pakt wederom EK-titel

Judoka Hendrik Koppe heeft vorige week voor de achtste keer het EK in de klasse (M6/+100kg) gewonnen. Dit deed hij door in de finale de Duitser Peter Rebscher na vijftien seconden te verslaan. De Purmerender vertelde dat hij altijd voor een medaille gaat, het maakt hem niet uit welke kleur.

Aan zijn voorbereiding heeft het niet gelegen. Koppe: “Ik heb voorafgaand aan het toernooi vijf, soms wel zes keer per week getraind. Ik heb veel gefietst, hardgelopen en gejudood. Naast je voorbereiding liggen je kansen ook aan je tegenstanders en aan de vorm van de dag.”

De veteraan droeg zijn titel op aan zijn in november overleden judoleraar Gerard Rutte. Vlak voor zijn dood gaf zijn oude leermeester hem de woorden ‘laat niets van je afpakken wat je toebehoort’ mee. Als eerbetoon droeg Koppe deze EK-titel aan hem op. 

Koppe zit niet meer op een roze wolk. Hij is te druk met andere dingen om stil te blijven staan bij zijn gewonnen titel. Aankomend weekend gaat hij van Rotterdam naar Amsterdam fietsen om geld in te zamelen voor kinderen die lijden aan stofwisselingziektes. “Het leven is niet alleen maar nemen, het is ook geven’’, vindt Koppe.

Het volgende grote toernooi voor de Purmerender is het WK, dat aankomende oktober in Cancún (Mexico) wordt gehouden. “Het zal een mooi weerzien voor mij worden, ik ben ooit op reis geweest naar Mexico’’, aldus Koppe. Afgelopen januari ontving de judoka een oeuvreprijs bij de RTV Purmerend Sport Awards.