RTV Purmerend.nl

Busvervoer duurder door hogere BTW

Reizen met de bus in de regio wordt volgend jaar duurder. De prijzen stijgen eigenlijk elk jaar wel, maar die vallen in 2019 hoger uit dan voorgaande jaren. Belangrijkste oorzaak: de verhoging van het lage BTW-tarief van 6 naar 9%.

Vervoersbedrijven GVB, EBS en Connexxion moesten bij het bepalen van de nieuwe tarieven voor zorgen dat de gemiddelde prijsstijging niet meer mocht zijn dan 5,75%. Dat percentage is flink hoger dan de verwachte inflatie voor 2019 en komt dus door de BTW verhoging. Het basistarief per rit is landelijk vastgesteld en gaat van 90 naar 96 cent voor vol tarief-reizen. Het reductie-reizen tarief stijgt van 59 naar 63 cent. Bovenop het starttarief komt de kilometerprijs en die is voor 2019 vastgesteld op 16,6 cent per kilometer.
De prijzen voor abonnementen bij EBS en Connexxion stijgen met ongeveer 5,75%. Met deze gemeenschappelijke abonnementen kan worden gereisd met verschillende vervoerders. De prijs voor het losse kaartje waarmee de reiziger 1,5 uur bij Connexxion, EBS en GVB in de regio kan reizen gaat omhoog van € 6 naar € 6,50.   Vervoerders Connexxion en EBS kiezen ervoor om de tarieven voor diverse eigen kaartsoorten, zoals kinderkaarten en dagkaarten, niet te verhogen.