Onenigheid over parkeren in de binnenstad

Waar kunnen Purmerenders parkeren, wanneer, hoelang en tegen welke tarieven. De commissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer werd door het college uitgedaagd om over deze zaken een advies te geven. Het resulteerde in een discussie vooral over de vraag op welke locaties er nieuwe parkeergarages gebouwd moeten worden.

Het college verdedigde dat 'er momenteel geen sprake is van een tekort aan parkeerplaatsen, maar van een verdelingsprobleem'. Kort gezegd; op parkeerterreinen die wat verder van het centrum liggen, is nog plek zat. De pijn zit hem vooral in de sluiting van 't Lammetje per 1 januari en de vele bouwactiviteiten die van start gaan in het centrum. Dat levert een tekort op van 65 parkeerplekken in 2020. Het college wil een parkeerverwijzingssysteem, hogere tarieven, een parkeergarage op de Schapenmarkt en een tijdelijk parkeerdek in de buurt van het Stadhuis. De oppositiepartijen onder aanvoering van LeefbaarPurmerend, de PVV, SP en de VVD maakten zich sterk voor alternatieve locaties bij de Brantjesoever enof de Vijfhoek (achter het NKT), alsmede het opknappen van het 't Lammetje. Woordvoerder Timo Roeleveld (VVD) vindt dit laatste voor alle betrokkenen van levensbelang.

Wethouder Eveline Tijmstra (CDA) was duidelijk in haar reactie. Voor haar is de Brantjesoever geen alternatief. 'Het bouwen gaat  binnenkort van start; alsnog een parkeergarage toevoegen, levert onwenselijke vertraging op. Bovendien staan er nu op het Brantjesterrein vooral langparkeerders. Zij zijn geen doelgroep voor een parkeergarage vanwege de hoge tarieven. Dan bouw je voor leegstand'. Het collegevoorstel wordt nog een keer uitvoerig besproken tijdens de raadsvergadering van 29 november. Pas dan wordt er een definitief besluit genomen.


Trefwoorden: verkeersmaatregelen verkeersplan 2040
Geplaatst

zaterdag 24 november 2018 | 13.05 uur

Laatst gewijzigd

zaterdag 24 november 2018 | 13.33 uur

Auteur

RTV Purmerend redactie