Purmerendse burgemeester Bijl zegt lidmaatschap VVD op

De Purmerendse burgemeester Don Bijl heeft zijn lidmaatschap van de VVD opgezegd. Een opmerkelijke stap omdat hij bijna 50 jaar lid is van de VVD. Vrijdagmiddag heeft hij zijn eerder aan de VVD gestuurde brief openbaar gemaakt. In die bedankbrief betoont de burgemeester zich een aanhanger van een sociaal-liberalisme.

De belangrijkste aanleiding lijkt te zijn dat de VVD en Mark Rutte als minister president geen poging doen om een antwoord te vinden op de huidige onvrede in de samenleving. 'Met gezag spreken over lastige consequenties van klimaatdoelen en asiel is alleen bereikbaar als onderwerpen als dividendbelasting, pensioenen, zorg en ontontwikkeling op een aanvaardbare wijze worden opgelost'. 

Bijl verwijt de VVD dat het een pragmatische partij is geworden zonder visie, waarbij alles draait om marktwerking en individualisering. 'Waar de partij vroeger altijd het evenwicht zocht tussen vrijheid van het individu en verantwoordelijkheid voor de minder sterke medemens, is de VVD nu de zorg voor de ander kwijtgeraakt. De kunst van het samen-leven dreigt te verkruimelen'. In zijn brief benadrukt hij het moeilijk te vinden afscheid te nemen van de VVD. Over een overstap naar een andere partij beraadt hij zich nog. Dat zou in ieder geval een partij moeten zijn waarin aandacht en zorg voor de ander centraal staan. 

RTV Purmerend had een exclusief interview met Bijl over de beweegredenen voor zijn afscheid van de VVD. 

Geplaatst

vrijdag 04 januari 2019 | 19.41 uur

Laatst gewijzigd

vrijdag 04 januari 2019 | 23.57 uur

Auteur

RTV Purmerend redactie