Wethouder steunt bewoners; investeerder vangt bot

De verbouwing van drie eengezinswoningen tot 21 studio’s in Weidevenne en Gors is van de baan. Dit gebeurt door toepassing van een nieuwe maatregel in de huisvestingsverordening. Wethouder Kroese (PvdA) lichtte in een persconferentie toe wat hem ertoe heeft gebracht nieuwe regelgeving te maken en wat deze inhoudt. De recente actie van Bewonersbelang Purmerend heeft daarbij een cruciale rol gespeeld.

Investeerders moeten nu naast een omgevingsvergunning ook een vergunning 'Woningomvorming'aanvragen. Bij de afgifte wordt getoetst op een minimale woonruimte van 40 vierkante meter en op een nieuw criterium leefbaarheid. Omdat Kroese de gemeenteraad in een heel snel en vertrouwelijk proces achter zich heeft gekregen, is de nieuwe regeling op 23 januari al van kracht. Precies op tijd om de investeerder te laten weten dat de nieuwe vergunning hem niet verleend zal worden. 

De leden van Bewonersbelang Purmerend zijn aangenaam verrast door het nieuws. 'Natuurlijk wisten we wel dat de gemeente grip wilde krijgen op dit soort ontwikkelingen, maar dat het zo zou uitpakken, is grote winst voor de stad Purmerend. Kroese heeft de daad bij het woord gevoegd en naar Purmerenders geluisterd'. Voor de wethouder heeft leefbaarheid van de buurt een belangrijke rol gespeeld bij zijn acties. 'Want hoe gaat het met parkeren van auto's, fietsen en scooters? En met vuilnisbakken? Gaat dat allemaal wel goed met zoveel mensen op één plek, die voor een kleiner aantal is bedoeld?'. De handtekeningenactie maakte eens temeer duidelijk hoe belangrijk leefbaarheid voor de inwoners van Purmerend is.  


Trefwoorden: aanpassing huisvestingsverordening woonvorming
Geplaatst

woensdag 23 januari 2019 | 14.04 uur

Laatst gewijzigd

zaterdag 26 januari 2019 | 12.03 uur

Auteur

RTV Purmerend redactie