RTV Purmerend.nl

Pilotwijk Overwhere bron van informatie

Het CDA was op werkbezoek bij de aardgasvrije pilot-wijk Overwhere in Purmerend, waar bestaande woningen aardgasvrij worden gemaakt. Duidelijk werd hoeveel nuttige informatie en kennis inmiddels voorhanden is. In het inloophuis aan de Gasinjetstraat waren buurtbewoners en projectmanagers aanwezig voor het beantwoorden van vragen. De CDA’ers maakten er volop gebruik van.

Projectmanager Jaspert Verplanke maakt indruk met zijn verhaal. Hij is op onconventionele wijze aan het werk gegaan. 'Daardoor draait de pilot nu op maatwerk. Ieder huis vraagt om een eigen aanpak of het nu gaat om de aanleg van leidingen of de plek van de warmte unit. Dat is niet vanzelfsprekend de meterkast, zoals we vooraf dachten'. De vele huisbezoeken die hij en zijn team hebben afgelegd om de bewoners over te halen, inspireert de CDA bestuurders om bewoners te vragen naar hun ervaringen. Ze willen weten welke argumenten naast de subsidie van 7000 euro de doorslag hebben gegeven bij de transitie. De keuze van de meeste bewoners voor een warmte aansluiting bij de BioWarmteCentrale/Stadsverwarming in plaats van een warmtepomp heeft ook alles te maken met de kosten. De aanleg van een warmtepomp vereist een duizenden euro's kostende verbouwing om de huizen uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw eerst afdoende te isoleren. Zo is de aanwezigheid van de BioWarmteCentrale/Stadsverwarming in Purmerend ineens een enorm voordeel.

Agnes Mulder, 2e kamerlid en Dennis Heyne provinciale lijsttrekker van het CDA, kunnen aan het einde van het bezoek niet verbloemen dat zij ondanks de getoonde resultaten twijfels hebben bij de haalbaarheid en betaalbaarheid van dit soort complexe projecten. 'Hier wordt duidelijk hoe broos de financiering en het draagvlak is, want wat gebeurt er als de regeling stopt. Duurzaamheid wordt een reele zorg als we van deze pilot niet leren hoe het goedkoper kan'.