Enquête over verdeling sociale huurwoningen

Vijftien gemeenten in de regio waaronder Purmerend hebben het initiatief genomen tot een online enquête. Doel is om te horen hoe inwoners denken over een nieuwe verdeling van sociale woonruimte. In de enquête kunnen ze hun mening kwijt over de manier van toewijzen van sociale huurwoningen (tot 720 euro in de maand) en wie er voorrang zou moeten krijgen.

De aanleiding voor de online enquête is de snel gestegen wachttijd voor een starter op de woningmarkt. Die bedraagt nu gemiddeld elf jaar. Ook mensen met een urgentieverklaring ervaren problemen. Een aantal van hen vallen ondanks die verklaring toch buiten de boot. Naast een peiling onder inwoners worden er dit jaar nog diverse gespreksrondes georganiseerd met raadsleden, huurdersverenigingen, corporaties en woonbonden. Uiteindelijk moet alle verkregen informatie leiden tot een nieuw voorstel voor toewijzing dat in 2020 door alle vijftien gemeenteraden bekrachtigd wordt. 

Dat de problematiek groot is, blijkt uit de cijfers van de gezamenlijke gemeenten. 'Begin 2019 stonden 400.000 personen ingeschreven bij Woningnet in de regio, waarvan ongeveer 90.000 daarvan actief zoeken naar een nieuwe woning. Van het vrijkomend aanbod woningen gaat 34% naar urgent woningzoekenden'. De vijftien gemeenten zijn gelegen in Zaanstreek-Waterland, Amstelland-Meerlanden en stadsregio Amsterdam. 

De gemeente Purmerend roept op tot deelname. De vragenlijst is te vinden op amsterdam.nl/onderzoek/woon


Trefwoorden: enquete verdeling sociale huurwoningen
Geplaatst

woensdag 06 februari 2019 | 12.22 uur

Laatst gewijzigd

woensdag 06 februari 2019 | 16.26 uur

Auteur

RTV Purmerend redactie