RTV Purmerend.nl

Splif blijft twee weken dicht

Koffieshop Splif aan de Achterdijk blijft nog tot 2 maart dicht. De vondst van een handgranaat bij de koffieshop jongstleden zaterdag, plus de melding een week eerder dat daar iemand met een vuurwapen rondliep, deden burgemeester Bijl besluiten om de zaak tijdelijk te sluiten. ‘We willen er alles aan doen om te voorkomen dat dit nog een keer gebeurt’.

De vondst van de handgranaat zaterdagochtend zorgde voor veel consternatie in de binnenstad. De politie zetten de omgeving ruim af, omwonenden werden geëvacueerd en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) kwam om het explosief veilig te stellen en mee te nemen voor sporenonderzoek. De politie is nog bezig met het onderzoek en is nog op zoek naar getuigen . Die kunnen bellen met 0900-8844. Uit het onderzoek is in ieder geval wel duidelijk geworden dat er geen reden is om de naastgelegen shisalounge te sluiten.

De handgranaat was niet het eerste akkefietje bij Splif. Een week eerder reageerde de politie op een melding dat in de koffieshop iemand met een vuurwapen rondliep. De man was al weg, toen agenten binnenstapten. Voor de burgemeester is de optelsom van incidenten reden om tot sluiting over te gaan. ‘We begrijpen dat deze maatregel voor de eigenaar heel vervelend is. Hij heeft al jaren een vergunning en er was in het verleden weinig overlast.’