RTV Purmerend.nl

Purmerend kleurt weer oranje

De voorspellingen voor het weer rondom Koningsdag zijn middelmatig: 14 graden en buien, maar ook wat zon. Toch maakt het voor de die hard feestvierders en vrijmarktverkopers weinig uit of de mussen dood van het dak vallen, of het kil en buiig is. Koningsdag moet gevierd worden, onder alle (weers)omstandigheden. Ook in Purmerend, waar weer van alles te doen is op Koningsdag. We hebben een aantal activiteiten op een rijtje gezet.

Zoals al jaren gebruikelijk begint Koningsdag al de dag ervóór, dus 26 april, als van 19.00 tot 01.00 uur DJ’s op de Koemarkt de Koningsnacht aftrappen en live muziek achter de kerk te horen is. Ook dat duurt tot 01.00 uur. Het is nog maar de vraag of de mensen die meedoen aan de vrijmarkt, het einde van de muziekavond halen. Die willen waarschijnlijk heel vroeg uit de veren om ‘het beste plekje’ te vinden in de binnenstad of het Leeghwaterpark om hun koopwaar uit te stallen, of hun kunsten als beginnend violist, accordeonist of gitarist ten toon te spreiden. Dat alles natuurlijk tegen een (hele) kleine vergoeding.

Zes uur in de ochtend is het officiële startsein voor de vrijmarkt, maar volgens de gemeente mogen de fanatiekelingen al de avond ervóór vanaf 20.00 uur hun plekje innemen in het voetgangersgebied van de binnenstad (met uitzondering van de Koemarkt) en het Leeghwaterpark. Het is een van de spelregels die de gemeente heeft opgesteld.

Zo is ook commerciële verkoop en alcoholische dranken verboden en mogen uitsluitend en alleen vergunninghouders etenswaren en frisdranken verkopen. Alle vergunningen zijn al vergeven. Op de vrijmarkt je gitaar aansluiten op een versterker, zodat je nóg beter te horen bent? Helaas… óf je moet een vergunning hebben aangevraagd.

De vrijmarkt stopt om 16.00 uur en dan gaan de mensen van de gemeente aan de slag om eerst het Leeghwaterpark en daarna de binnenstad schoon te maken. Je kunt ze helpen door alvast onverkochte spullen die je niet meer mee naar huis wilt nemen in een van de zeven afvalcontainers in het park te gooien. De containers staan bij de Trekschuit en de Doortocht en bij het parkeerterrein van het zwembad. Is het feest om vier uur dan afgelopen? Voor de fanatieke feestvierders nog niet, want die gaan naar de Koemarkt waar vanaf 14.00 uur Koningsdag wordt afgesloten met live muziek.

Burgemeester Don Bijl grijpt Koningsdag ook aan om alle Purmerenders die ooit een koninklijke of Purmerendse onderscheiding hebben gehad uit te nodigen voor een bijeenkomst in de Purmaryn. Hij wil daarmee zijn waardering uiten voor de maatschappelijke verdiensten van alle gedecoreerde Purmerenders. Het wordt best druk in de foyer van de Purmaryn, want honderdvijftig stadgenoten hebben zich voor de bijeenkomst aangemeld.