Purmerend krijgt accommodatie voor online gaming en internationale gamewedstrijden

De verbouwing van sporthal de Koogmolen, de plek voor de nieuwe gaming accommodatie, start in juni om in oktober haar deuren te openen. Met de hal biedt Purmerend ruimte aan eSports; een plek voor online gaming en internationale gamewedstrijden gecombineerd met traditionele sporten zoals tafeltennis, poolbiljart en airhockey. De hal wordt het visitekaartje van Stichting H20, die in het aanpalende schoolgebouw op de Spinnekop per januari 2020 een ICT campus opent.

Voor de Stichting gaat een wens in vervulling mede mogelijk gemaakt door de gemeenteraad. Die besloot met een grote meerderheid het achterstallige onderhoud voor haar rekening te nemen (een bedrag van drie ton) en vervolgens de hal voor vijf jaar aan stichting H20 te verhuren. Waren tijdens de commissievergadering sommige partijen nog terughoudend over het plan; in de raadsvergadering was dat anders. Uitspraken als Purmerend ICT stad, een uniek concept en zelfs 'grijp je kansen', verenigden partijen als de AOV ouderenpartij, CDA, D66, Gemeentebelangen, GL, PvdA en de Stadspartij. Eerdere twijfels over de verhuurbaarheid van de hal bleken weggenomen door een enthousiaste presentatie van H20. 

Arie-Wim Boer van Leefbaar Purmerend 2001 toonde zich als enige echt kritisch. Hij richtte zijn pijlen op het commerciele karakter van Stichting H20, dat niet strookt met de door de gemeente gegeven huurkorting in de eerste jaren. 'Het is gewoon een commerciele organisatie die via een stichting de beschikbaarheid krijgt over de sporthal. Onacceptabel dat wij nu met een krappe begroting daaraan zoveel geld uitgeven'. Een standpunt waarin ook Timo Roeleveld van de VVD zich aanvankelijk kon vinden. 'Als H20 niet slaagt, hebben wij drie ton uitgegeven en als de huurkorting wordt beoordeeld als staatssteun krijgen wij dat als gemeente als een boemerang terug'.

Waar Leefbaar Purmerend volhardde in haar tegenstandpunt, ook omdat ze vreest voor overlast in de wijk, ging de VVD fractie toch overstag. 'Schoolpand en sporthal zijn eigenlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Beide komen na vijf jaar weer op de markt', aldus Roeleveld. Tegen het voorstel stemden ook SP en de PVV. Leden van de lijst Soenjoto/van Dongen waren zonder afmelding afwezig. 

Geplaatst

woensdag 29 mei 2019 | 12.14 uur

Laatst gewijzigd

woensdag 29 mei 2019 | 19.39 uur

Auteur

Lars van der Manden