Brede steun voor burgerinitiatief gedenkteken verzetsstrijders

De Purmerendse raad toont zich enthousiast over het burgerinitiatief ‘herdenkingspunt verzetshelden’. Doel is om in de verzetsstrijdersbuurt in Overwhere Noord een gedenkteken te realiseren voor de gefusilleerde verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog, zodat Purmerenders hen niet vergeten. Martine Bonnema, de initiatiefnemer van het project, lichtte haar idee uitgebreid toe aan de raadsleden.

Mevrouw Bonnema vond inspiratie voor haar burgerinitiatief in de feministenbuurt. Daar staat een herdenkingsteken met korte uitleg en namen van de feministen zoals ze vermeld staan op de straatnamenborden.  Zo'n eerbetoon zou ze in de wijk Overwhere Noord  graag zien voor de gefusilleerde verzetshelden. In Overwhere Noord zijn acht straten naar hen vernoemd, onder andere de Gebroeders Conijnstraat.

Het burgerinitiatief komt op een uiterst gelegen moment. Volgend jaar wordt gevierd dat Nederland 75 jaar geleden werd bevrijd. Omdat het 4/5 mei comité in Purmerend hiervoor allerlei activiteiten organiseert, beloofde wethouder Eveline Tijmstra de initiatiefnemer in contact te brengen met het comité. Een voorstel waar alle politieke partijen zich in konden vinden. Mevrouw Bonnema die gehoopt had op concrete ondersteuning van de gemeente zelf toont zich nog afwachtend. 'Ik weet nog niet precies hoe ik dit besluit moet uitleggen'.


Trefwoorden: burgerinitiatief gedenkteken verzetsstrijders
Geplaatst

vrijdag 31 mei 2019 | 14.52 uur

Laatst gewijzigd

vrijdag 31 mei 2019 | 20.25 uur

Auteur

RTV Redactie