Langer betaald parkeren en hogere tarieven

De gemeenteraad gaat definitief akkoord met nieuwe parkeermaatregelen voor de binnenstad. Als eerste worden per 1 oktober de tarieven en parkeertijden al aangepast. Vanaf die datum moet tot 9 uur s ’avonds betaald worden. Op straat parkeren gaat dan van €2 naar € 2,50 per uur. Het tarief van de parkeergarages gaat daarentegen juist omlaag van €2 naar € 1,60 per uur. Doel is zoveel mogelijk bezoekers in de parkeergarages om voldoende plekken te creëren voor bewoners en ondernemers op straat. Wethouder Eveline Tijmstra kreeg groen licht voor haar plan van de coalitiepartijen; Ouderenpartij AOV, CDA, D66, PvdA en Stadspartij. Tegen stemden alle oppositiepartijen; Gemeente Belangen Purmerend, GroenLinks, Leefbaar Purmerend 2001, PVV, SP en de VVD.

Voor sommige oppositiepartijen gaat het plan met voor elk wat wils niet ver genoeg, voor andere juist te ver. Zo wil GroenLinks auto's nog verder terugdringen. Woordvoerder Beijert; 'autoverkeer moet niet meer vanzelfsprekend zijn. Daarom ook op zondag betaald parkeren'. Het bleek een kansloos voorstel. Eveneens kansloos was het amendement van Gemeente Belangen Purmerend  en de VVD, zij pleitten voor het handhaven van de huidige tarieven. De VVD met de meeste wijzigingsvoorstellen diende ook het meest vergaande amendement in. Voor haar moest de nul-vergunningen regeling, waarbij nieuwe bewoners in de binnenstad geen parkeervergunning meer krijgen, van tafel.  Woordvoerder Roeleveld; 'nieuwe bewoners moeten op dezelfde manier behandeld worden als de huidige. Ook voor hen moet er uitzicht zijn op een parkeervergunning'. Steun hiervoor van de PVV, de SP en Gemeente Belangen Purmerend was niet genoeg voor een meerderheid. Wel kreeg een gezamenlijk wijzigingsvoorstel van VVD en CDA, om vergunninghouders ook toe te laten op betaald parkeren plekken, de steun van alle partijen uitgezonderd GroenLinks. 

Het voorstel voor een halfverdiepte parkeergarage voor het stadhuis kon ook rekenen op een raadsmeerderheid. Het aanzicht van de garage was wel een zorg voor onder andere de Stadspartij en D66. Woordvoerder de Jong; 'wij willen geen bunker voor het stadhuis'. 


Trefwoorden: nieuwe parkeermaatregelen
Geplaatst

donderdag 27 juni 2019 | 15.12 uur

Laatst gewijzigd

donderdag 27 juni 2019 | 16.43 uur

Auteur

RTV Purmerend redactie