De bouw van 30 sociale huurwoningen is begonnen op maandag 1 juli in Drontermeer in de Purmer-Zuid. Het project bestaat uit dertien kleinere woningen (geschikt voor één à twee personen) en zeventien grotere woningen (geschikt voor gezinnen). De planning is dat de woningen volgend jaar worden opgeleverd. In het eerste kwartaal van 2020 worden de sociale huurwoningen toegewezen.

Het project heeft veel voeten in de aarde gehad. De buurtbewoners hebben vanaf het begin aangegeven geen tijdelijke woningen te willen, omdat ze de betrokkenheid binnen de buurt wilde behouden. Ab van den Hazel en Carla Smit behoren allebei tot de participatiegroep Drontermeer. “We hebben anderhalf à twee jaar nodig gehad om de Purmerendse politiek te overtuigen. Vorig jaar hebben ze besloten om hier sociale huurwoningen te gaan bouwen.” Het is voor het eerst dat buurtbewoners op deze manier worden betrokken bij een bouwproject. “We mochten zelfs de kleuren van de stenen en de dakpannen kiezen.”

Stefan van Schaik, directeur van de Wooncompagnie, denkt dat de huur ongeveer rond de 600 euro per maand zal zijn voor een woning. Wethouder Thijs Kroese houdt een slag om de arm wat betreft de partcipatie van buurtbewoners op deze manier voor de toekomst. “We nemen de ervaringen van dit project en van de tijdelijke woningen mee. We willen vooral tempo maken, daarom laten we de gemeenteraad vooraf goedkeuring geven voor projecten.”

Geplaatst

maandag 01 juli 2019 | 20.08 uur

Laatst gewijzigd

dinsdag 29 oktober 2019 | 19.36 uur

Auteur

RTV nieuwsredactie