RTV Purmerend.nl

Geen bunker maar park voor stadhuis

Wethouder Tijmstra (CDA) heeft de oproep van de gemeenteraad om geen bunkergarage voor het stadhuis te zetten meer dan letterlijk genomen. In de door haar gepresenteerde plannen komt in plaats daarvan een ondergrondse parkeergarage van drie etages met plek voor 320 auto’s. In grootte te vergelijken met de eerste drie verdiepingen van de Willem Eggert garage. Boven de grond komt op de plek van de vijver een park met waterpartij. Het nieuwe plan gaat 17 miljoen kosten.

De oorspronkelijke opdracht van de raad voor een halfverdiepte parkeergarage is hiermee van de baan. Tijmstra licht de belangrijkste reden hiervoor toe;'bij de uitwerking bleek dat het bovengrondse deel een hoogte zou moeten krijgen van drie meter; feitelijk een bunker'. Alhoewel de verdere uitwerking nog plaatsvindt, is al wel duidelijk dat de huidige toegangsweg wordt verschoven richting de verderop gelegen bushalte. Het fietspad wordt zodanig verlegd dat automobilisten en fietsers geen last meer van elkaar hebben bij de oprit. 

De nieuwe garage past in de plannen van de gemeente om het centrum autoluw te maken en bezoekende automobilisten aan de randen van de stad op te vangen. Tijmstra; 'met de komst van deze garage worden ook parkeerplekken gecompenseerd die verdwijnen uit de binnenstad als gevolg van allerlei bouwprojecten. De parkeervoorziening is primair bedoeld voor bezoekers van de stad en niet speciaal voor bezoekers en gebruikers van het stadhuis. Er komt dan ook geen directe verbinding tussen de garage en het stadhuis'. Na definitieve besluitvorming in de raad van 22 februari start de bouw zomer 2021; verwachtte oplevering januari 2023.