RTV Purmerend.nl

Lammeren graasden velden Purmersteijn kaal

Drie weken hebben ze naar hartenlust kunnen grazen op de voetbalvelden van Purmersteijn. Maar nu heeft de kudde de rode kaart gekregen en zijn ze weer terug bij de boer. Ze laten een bijna kale grasmat achter en hebben daarmee goed werk geleverd.

De lammeren hebben het gras korter gekregen dan de grasmaaiers ooit voor elkaar krijgen. Het gras compenseert het verlies aan de bovenkant met een langer en sterker wortelstelsel onder de grond. Tenminste, dat denken de onderzoekers van de Universiteit van Wageningen. Zij willen de verschillen tussen natuurlijke en kunstmatige manieren van onderhoud van gras onderzoeken.  
De onderzoekers nemen nu bodemmonsters en kijken of het bodemleven is verbeterd ten opzichte van de situatie voordat de lammeren op het veld zijn gezet. Ze verwachten dat het poepen en grazen de grasmat zo heeft geprikkeld, dat het sterker is geworden. Of dat inderdaad zo is, weten we eind augustus. De grasmat wordt nu weer in gereedheid gebracht voor het nieuwe seizoen. Het veld wordt waar nodig ingezaaid, gemaaid en beregend. Als het nieuwe seizoen start, spelen de teams van Purmersteijn weer op een mooie grasmat, met dank aan de lammetjes.