RTV Purmerend.nl

Oppositie worstelt met vier ton overschrijding

Meer dan 100% overschrijding van het budget hulpmiddelen Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Reden voor de oppositiepartijen onder aanvoering van GroenLinks om aan te dringen op duidelijke antwoorden op hun kritische vragen van de verantwoordelijke wethouder Harry Rotgans (AOV). De precieze oorzaken van de overschrijding bleven in de commissie vergadering voor hen duister.

Voor de tweede keer in een korte tijd moet extra geld uitgetrokken worden voor de overschrijding van het budget hulpmiddelen WMO (rollators, scootmobiels, etc.).  Het gaat om een overschrijding van 130%, wat neerkomt op 440.000 euro. De extra kredietaanvraag is een breuk met eerdere jaren. Vanaf 2009 hield de gemeente juist geld over. Wethouder Rotgans trok in zijn beantwoording meteen het boetekleed aan. ‘Heel bijzonder knullig dat het college dit niet heeft zien aankomen’.
Hij meldde als oorzaken te laat verstuurde facturen, een verhoging van de aanvragen en een nieuwe contractant. Daarnaast is een aantal facturen niet in de gewone email inbox terechtgekomen, maar in de spambox verdwenen. Zijn antwoorden en verklaringen konden de oppositiepartijen niet overtuigen.  
Zo wilde Nadine Hut van D66 de wethouder opnieuw aan de onderhandelingstafel zien met de contractant. Lijst van Damme vond de verlate facturen geen argument voor overschrijding en Groen Links miste een gedegen aanpak voor de toekomst. Op de vraag van de PvdA of de wethouder bij aanvang van het nieuwe contract op de hoogte was van de levensduur van de hulpmiddelen aarzelde de wethouder: ‘Ik vermoed van niet.’
Of de raad uiteindelijk ja zegt tegen verlenen van het krediet moet blijken in de raadsvergadering van 29 juni. De oppositiepartijen willen eerst met hun fractiegenoten overleggen, evenals de VVD die een andere vorm van financiering voor het tekort wil. De wethouder zegde de Stadspartij toe een onderzoek te doen naar het grillige verloop van de budgetten in de afgelopen jaren.