RTV Purmerend.nl

Raad slikt verhaal overschrijding hulpmiddelen WMO

Oppositiepartijen pakten wethouder Rotgans scherp maar zonder succes aan op de overschrijding van het krediet voor de hulpmiddelen Wet Maatschappelijk Ondersteuning (WMO) met € 440.000. De coalitie hield de rijen gesloten tijdens de laatste raadsvergadering voor de vakantie.

Alle oppositie partijen hekelden de onvolledige informatie die wethouder Rotgans (AOV) hen gaf over de oorzaken van deze overschrijding en die van 2016 (€400.000), samen inmiddels meer dan 8 ton. Het plotselinge karakter van de overschrijdingen en het gegeven dat nog onduidelijk is wat het totaalbedrag aan overschrijdingen wordt, leidde tot verbazing bij de oppositiepartijen.

De woordvoerder van de PvdA, Thijs Kroese, vroeg in een motie mede namens alle andere oppositiepartijen om een extern onderzoek. Tijdens de raadsvergadering werd dit verzoek door de wethouder afgewimpeld. Woordvoerder Rene Verhoogt van GroenLinks typeerde de antwoorden van de wethouder Rotgans met: ‘het is allemaal vaag, vaag, vaag’. De coalitiepartijen VVD, CDA, AOV en Stadspartij bleven de wethouder steunen. Volgens hun zijn er twee oorzaken die de grote overschrijdingen verklaren, namelijk het nieuwe contract dat april 2016 is ingegaan is minder gunstig dan het voorgaande en de mensen wonen langer thuis.