RTV Purmerend.nl

Bellevue anno 1900

Drie jaar lang heeft de Vereniging Historisch Purmerend (VHP) zich sterk gemaakt voor een historisch en passend ontwerp op de locatie van het oude Bellevue, Tramplein 9. De vele acties hebben resultaat gehad. Nu is er voor het eerst een schets van hoe de appartementen er op die plek uit gaan zien. Er komt een exacte replica van Bellevue anno 1900.

Al sinds 2014 is de VHP in overleg met woningbouw coöperatie Intermaris en de gemeente over nieuwbouw  op de plek van Bellevue. Eerdere ontwerpen van Intermaris, de eigenaar, deden geen recht aan de oorspronkelijke gevel en de historie. Het rapport van architectuurhistoricus Wijnand Galema betekende een doorbraak. Het noemde Tramplein 9 een beeldbepalend gebouw dat behouden moet blijven. Voor Intermaris het sein om de plannen opnieuw te bekijken en anders in te vullen.

Weliswaar wordt het oude pand gesloopt, maar er komt een exacte replica van het pand, zoals Bellevue er rond 1900 uitzag. In het herbouwde Bellevue en aangrenzende panden komen 21 sociale huurwoningen. Volgens de voorlopige planning zullen de voorbereidingen starten in het tweede kwartaal 2018. Sloop en bouw vinden plaats vanaf het tweede kwartaal 2019. In de eerste helft van 2020 hoopt Intermaris de eerste bewoners te kunnen verwelkomen.