RTV Purmerend.nl

Hoogbouw ook in de binnenstad

In alle hoogbouwprojecten (meer dan 25 meter) komen sociale huurwoningen. Deze wijziging is opgenomen in de hoogbouwvisie en door de raad aangenomen. Hiermee is de weg vrij voor hoogbouw op het terrein van het oude postkantoor. De PvdA zorgde met het wijzigingsvoorstel voor de doorbraak.

Voorstanders van de hoogbouwvisie -de VVD, Stadspartij en AOV- waren bereid om de oorspronkelijk vastgelegde grenzen van de oude binnenstad op te rekken. Zover dat ook hoogbouw op het terrein van het oude postkantoor mogelijk wordt. Tegenstanders, waaronder het CDA, D66 en leefbaar Purmerend (LP), hielden vast aan de oorspronkelijke grens. Zij willen de historische binnenstad beschermen. Met de oorspronkelijke grens wordt de locatie postkantoor uitgesloten van hoogbouw. Ook GroenLinks, Trots en LvD waren tegen. Lange tijd hielden voor- en tegenstanders elkaar in evenwicht.

De PvdA zorgde voor de doorbraak door een heel andere draai te geven aan de discussie. Zij stelde als voorwaarde dat bij ieder hoogbouwproject 30% gereserveerd wordt voor sociale huurwoningen. Ook wilde ze dat mensen voorrang krijgen als ze een sociale huurwoning achterlaten.  Het PvdA voorstel kreeg onverwacht brede steun van vrijwel alle partijen. De hoogbouwvisie inclusief de wijzigingen werd uiteindelijk aangenomen met 19 stemmen voor en 15 tegen.
Dat de gewijzigde hoogbouwvisie nu is aangenomen betekent nog niet dat de woontorens er ook komen. Eerst moet de raad nog discussiëren over het bestemmingplan voor de locatie. En er komen nog verkiezingen.