RTV Purmerend.nl

Rotgans geeft toe; mensen doorverwezen naar panden in Baanstee-Oost

Wethouder Rotgans heeft in een extra raadsvergadering toegegeven dat er mensen zijn doorverwezen door de gemeente (Clup Welzijn) naar panden in Baanstee-Oost. Terwijl daar geen mensen mochten wonen, is door de gemeente hun huur en de waarborgsom gestort op de rekening van de eigenaar. Rotgans betreurt deze gang van zaken.

In een speciale raadsvergadering (interpellatie) over illegale bewoning in de Baanstee Oost werd het vuur hem na aan de schenen gelegd door Thijs Kroese van de PvdA. Deze confronteerde Rotgans met de uitspraak van de rechter dat er nog 2 keer mensen zijn doorverwezen naar de betrokken pandeigenaar, nadat duidelijk was geworden dat het illegale bewoning betrof. Kroese kon niet anders dan vaststellen dat 'de gemeente mensen stimuleert om regels te overtreden'. 

De politieke partijen reageerden heel verschillend tijdens de interpellatie. Het CDA en de VVD gaven Kroese complimenten voor zijn kritische vragen en de informatie die daarmee boven tafel is gekomen. Voor AOV, LP2001 en de Stadspartij was met het boetekleed van Rotgans de kous af. GroenLinks en de LvD vonden het beschamend dat het college pas na heel lang aandringen met antwoorden is gekomen. Poppelier van TOP gaf aan; 'handhaven nu is onmogelijk. Ze zijn legaal naar binnen gegaan en kunnen niet zomaar op straat worden gezet'. D66 en de PvdA noemden dat een procedure fout en verwezen naar het eerder door de raad genomen besluit om te handhaven. 

Tom de Jong van D66 vroeg alle raadsleden zich te bedenken wat voor gevoel het de betrokken mensen wel niet moet geven. 'Eerst worden ze doorverwezen en vervolgens op straat gezet'.