RTV Purmerend.nl

Almaar stijgende kredieten WMO onder de loep

Er komt toch een onderzoek naar de oorzaak van de almaar stijgende kredieten voor de WMO hulpmiddelen zoals scootmobiels en rolstoelen. PvdA woordvoerder Thijs Kroese gidste de nieuwe en ervaren raadsleden door de al langer bestaande onduidelijke materie door met dit voorstel te komen in de Commissie Samenleving.

Alsof de duvel er mee speelde, kwam verantwoordelijk wethouder Rotgans (AOV) voorafgaand aan de behandeling met de verrassende mededeling dat eigenlijk een nog hoger bedrag benodigd is, dan in de stukken vermeld. 'We komen er niet uit. Gebaseerd op de facturen t/m maart dit jaar zou er nog eens € 300.000 extra bij moeten'. Dat betekent in totaal voor 2018 een bedrag van 1,7 miljoen terwijl € 600.000 was begroot.  Overigens spraken alle partijen zich uit voor het verstrekken van de kredieten. De pijn zit voor hen meer in de onduidelijke situatie die maar blijft voortbestaan over de oorzaak van de verhogingen. Nadine Hut (D66) verwoordde het als volgt: 'er is onvoldoende zicht op wat er speelt, we moeten een veel beter beeld krijgen'. 

Het onderzoeksvoorstel van de PvdA kreeg de steun van CDA, D66, LP2001, PVV, SP en de VVD. Het AOV en de Stadspartij gavan geen steun aan het voorstel, waarom maakten zij niet duidelijk. Over de vorm en zwaarte van het onderzoek wordt nog onderhandeld. De besluitvorming over het uiteindelijke voorstel komt in de raadsvergadering van 26 april.