Niet meer bevallen in Waterlandziekenhuis

Vanaf het najaar is het niet meer mogelijk om in het Waterlandziekenhuis te bevallen. De geboortezorg wordt verplaatst naar het Westfriesgasthuis in Hoorn. Het geboortehotel aan het Waterlandziekenhuis sluit daaarmee ook zijn deuren.

De afdelingen neonatologie en verloskunde van het Waterlandziekenhuis worden samengevoegd met het Westfriesgasthuis. De maatregel wordt genomen omdat beide ziekenhuizen apart van elkaar niet kunnen voldoen aan de door de overheid aangescherpte eis om 24 uur per dag, zeven dagen per weer een medisch team paraat te hebben staan. Dat komt onder andere door het landelijk personeelstekort. De verhuizing van de afdelingen heeft tot gevolg dat vrouwen die kiezen voor een ziekenhuisbevalling naar Hoorn moeten.  De meeste zorg voor zwangere vrouwen, zoals echo’s en bloedcontroles, blijft wél in Purmerend. Per jaar worden er ongeveer 800 baby’s geboren in het Waterlandziekenhuis.
De gefuseerde ziekenhuizen gaan er van uit dat de meeste zwangeren uit Purmerend voor het Westfriesgasthuis zullen kiezen, als het moment van bevalling daar is. Woordvoerder Edy Klaassen: 'Wij hopen natuurlijk niet dat moeders ervoor kiezen om naar Zaandam of Amsterdam-Noord te gaan. De reistijd naar alle ziekenhuizen is vanuit Purmerend gelijk en alle bekende gezichten uit het Waterlandziekenhuis gaan mee met de verhuizing naar Hoorn.' 


Trefwoorden: waterlandziekenhuis westfriesgasthuis bevallingen
Geplaatst

woensdag 16 mei 2018 | 13.55 uur

Laatst gewijzigd

vrijdag 18 mei 2018 | 21.57 uur

Auteur

RTV Purmerend redactie