Zaterdagmiddag 7 juli werd voor het Purmerends Museum de plaquette van architect Jan Stuyt onthuld. De Purmerender, dit jaar 150 jaar geleden geboren, ontwierp aan het begin van de vorige eeuw verschillende kerken en gebouwen, waaronder het oude stadhuis in 1912 en enkele panden aan de Herengracht.

Dick Blokker van 't Gilde Purmerend vertelt in de Zaterdagochtend op RTV Purmerend: "Wij vinden het belangrijk om de geschiedenis van Purmerend en de iconen die hier gewoond, gewerkt en geleefd hebben toch een speciale plek te geven om hiermee in feite de kennis en geschiedenis over te dragen naar onze stadsgenoten". Enkele maanden geleden werd op dezelfde plek al een plaquette voor J.J.P. Oud onthuld.
De klein- en achterkleinkind van Jan  Stuyt waren speciaal voor deze gelegenheid vanuit Antwerpen naar Purmerend gereisd. De onthulling werd gedaan door wethouder Mario Hegger, historicus/Stuytkenner Ber de Lange en beeldhouwer Jeroen Spijker. Het aandenken is voor iedereen te zien op de muur van het Purmerends Museum op de Kaasmarkt. 
Het draait deze zomer ook om Jan Stuyt tijdens de architectuurwandelingen van het Gilde. Elke eerste zaterdagmiddag van de maand staat om 13.00 uur een gids van het Gilde klaar om deelnemers tijdens een rondwandeling van alles te vertellen over Jan Stuyt en andere Purmerendse architecten, zoals Mart Stam en Jacob Oud.  De deelnemers betalen 3,50 en krijgen daarvoor een boekje dat Ber de Lange en Jack Otsen schreven over Jan Stuyt. Op de eerste verdieping van het Purmerends Museum is een tentoonstelling gewijd aan Jan Stuyt. 


Trefwoorden: gilde purmerends museum jan stuyt
Geplaatst

zaterdag 07 juli 2018 | 16.12 uur

Laatst gewijzigd

zaterdag 07 juli 2018 | 18.02 uur

Auteur

RTV Purmerend redactie