RTV Purmerend.nl

Fusie kan van start

De raad van Purmerend heeft met 34 stemmen voor en 3 tegen ingestemd met het voornemen tot fusie tussen Purmerend en Beemster. Op basis van een bestuurlijk akkoord kan de fusie nu uitgewerkt gaan worden. Het debat werd nog levendig door een amendement (wijzigingsvoorstel) van LP2001 tegen mogelijke lastenverzwaring voor de inwoners van Purmerend.

Chris Boer (fractievoorzitter LP2001) diende met steun van PVV, SP en VVD zijn amendement in omdat de fusie voor Purmerend geen noodzaak is en inwoners daarom niet de dupe moegen worden van eventuele lastenverzwaringen. Verantwoordelijk burgemeester Bijl vond dat een verkeerd signaal. 'Het lijkt hiermee net alsof Purmerend geen verantwoordelijkheid voelt voor de regio. Bovendien is de fusie goed voor beide gemeenten. Ze zijn complementair aan elkaar'. Met dit pleidooi voor evenwichtigheid kreeg Bijl de woordvoerders van GL en de PvdA, Janssen en Adels,aan zijn zijde. Voor het AOV, CDA, D66 en de Stadspartij was het amendement ook overbodig. Zij wezen op de formulering in het akkoord waarin is vastgelegd dat de totale lasten voor inwoners niet zullen stijgen. Daarmee verdween het amendement van tafel. 

SP woordvoerder Buskoop gebruikte het amendement van LP2001 om nog maar weer eens te pleiten voor bindende referenda in beide gemeenten als basis voor de fusie. Hij kreeg echter fors wat commentaar van verschillende collega raadsleden. Bindende referenda bestaan niet in Nederland en de gemeente Beemster heeft zelfs geen verordening voor het houden van een raadplegend referendum. 
Uiteindelijk stemden alleen de leden van de SP tegen het fusie voornemen.