Gratis juridisch advies bij Bibliotheek Waterland

Het Juridisch Loket is sinds kort een spreekuurlocatie rijker: in Bibliotheek Waterland kunnen inwoners van Purmerend en omstreken gratis terecht voor juridische vragen.

De spreekuren vinden iedere vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur plaats aan de Waterlandlaan. Een afspraak maken is niet nodig. Tijdens de spreekuren zijn twee juristen aanwezig.

‘We verwachten per spreekuur zo’n vijftien à twintig klanten,’ vertelt Jan Pieter Verkennis, PR- en communicatieadviseur bij het Juridisch Loket. ‘Er is geen vast aantal minuten bij een inloopspreekuur, maar soms is er meer tijd nodig om een vraag te beantwoorden. Dan kan onze jurist besluiten een afspraak met de klant te maken voor een spreekuur op onze dichtstbijzijnde vestiging.’ In ruim negentig procent van de gevallen kan een kwestie al tijdens het spreekuur worden afgerond.

Momenteel is er met de Bibliotheek Waterland als spreekuurlocatie één servicepunt van het Juridisch Loket in Purmerend. ‘De bibliotheek werd door het Juridisch Loket benaderd met de vraag om een ruimte beschikbaar te stellen voor een open spreekuur,’ vertelt Erna Nieboer, vestigingscoördinator van de bibliotheek. ‘Het gaat in eerste instantie om een pilot van drie maanden, maar de eerste vrijdagen bleken al gelijk succesvol. Na deze eerste maanden wordt gekeken of de service wordt voortgezet en of er bijvoorbeeld een ruimte met meer privacy nodig is. Die stellen wij dan ook in de bibliotheek ter beschikking.’

Het Juridisch Loket heeft dertig locaties in Nederland en geeft algemeen juridisch advies over vrijwel alle rechtsgebieden. De rechtshulp van de organisatie is altijd gratis, tenzij mensen via 0900-8020 bellen met een van de juristen. Dan betalen zij telefoonkosten. In 2018 hielp het Juridisch Loket 739.000 klanten.

Is langsgaan bij een spreekuur lastig? Dan zijn er op de website ook antwoorden op veel gestelde vragen over wonen, familie, aankopen, werk, justitie en schulden te vinden.

Geplaatst

donderdag 31 januari 2019 | 20.13 uur

Laatst gewijzigd

vrijdag 01 februari 2019 | 07.23 uur

Auteur

RTV Purmerend