RTV Purmerend.nl

Rekenkamercommissie: bouwen buiten stadsgrenzen door samenwerking

Om de woningnood te verlichten, moeten de gemeenten meer samenwerken met de provincie en omliggende gemeenten. Dat is het eerste advies van de Rekenkamercommissie van de gemeenten Purmerend en Beemster. Alleen door samenwerking kan serieus worden gekeken naar bouwen buiten de stadsgrenzen. De provincie zal dan minder streng moeten zijn in waar gebouwd mag worden.

De Rekencommissie, bestaande uit vier externe leden en drie raadsleden, boog zich de afgelopen tijd over het woonbeleid van beide gemeenten en deed in het rapport 'Onder naar het woonbeleid' een aantal aanbevelingen.

Minder woningen vrij

De commissie somt in het rapport een lange reeks aan oorzaken van het huidige tekort aan woningen op. Een greep uit de lijst: mensen met een zorgbehoefte die nu minder snel in instellingen worden geplaatst en dus langer in hun (sociale) huurwoning blijven wonen en steeds meer mensen die alleen wonen, waardoor er meer woningen nodig zijn om hetzelfde aantal mensen te huisvesten.

De commissie constateert ook dat ouderen helemaal niet zo snel hun (eengezins)woning verlaten om kleiner te gaan wonen als eerder werd gedacht. Dat betekent dat er veel minder woningen vrijkomen voor starters en jonge gezinnen.  Bovendien wordt het voor ouderen die in een sociale huurwoning wonen niet bepaald aantrekkelijk gemaakt om te verhuizen. Naast de verhuiskosten worden zij vaak ook geconfronteerd met een hogere huurprijs. Kopen is voor hen vaak geen optie.

Weinig (financiële) ruimte

Er zijn volgens de commissie nog meer redenen waarom het niet opschiet met de woningbouw in de regio. Zo hebben corporaties door de verhuurdersheffing, opgelegd door het Rijk, minder financiële ruimte om woningen te bouwen. Daarnaast is het binnenstedelijk bouwen moeilijk te realiseren, omdat rekening moet worden gehouden met belangen van omwonenden. Ook is de besluitvorming vaak traag.

De belangrijkste aanbeveling aan de gemeenten Purmerend en Beemster: ga praten met omliggende gemeenten én met de provincie. Die laatste partij zal water bij de wijn moeten doen, aldus de commissie. ‘Het huidige uitgangspunt (van de provincie) is dat alleen buitenstedelijk mag worden gebouwd als alle binnenstedelijke opties zijn benut. De strengheid van dit uitgangspunt beperkt gemeenten in de realisatie van nieuwbouwplannen.’

Andere aanbevelingen zijn: laat onderzoeken hoe de schaarste eerlijker kan worden verdeeld, kijk of de capaciteit voor beschermd wonen effectief genoeg wordt gebruikt en informeer jongeren vroegtijdig over perspectief op eigen woonruimte.