Bij de provinciale staten verkiezingen van vorige maand zijn in een stembureau in Purmerend 80 stemmen fout geteld. Naar het zich laat aanzien zijn de stemmen op de lijsttrekkers van GroenLinks en de Partij voor de Dieren omgewisseld.

RTV Purmerend vergeleek de resultaten van de provinciale Statenverkiezingen met de Purmerendse gemeenteraadsverkiezingen van 2018. De opkomst bij beide verkiezingen was vrijwel gelijk en GroenLinks had in Purmerend nagenoeg het zelfde aantal stemmen bij beide verkiezingen. Echter met uitzondering van één stembureau. In stembureau 38 in Brede School De Weide zijn voor de Provinciale Staten 37 stemmen op GroenLinks uitgebracht. Bij de gemeenteraadsverkiezingen een jaar geleden had GroenLinks in dit stembureau nog 106 stemmen. In geen enkel ander stembureau in Purmerend verloren zij zoveel stemmen.  

Opmerkelijk is dat de Partij voor de Dieren in dit stembureau maar liefst 107 stemmen haalde, bijna 10% van alle stemmen. In de overige stembureaus in de Weidevenne kwam de PvdD niet hoger dan 4,6% van de stemmen. Stembureau De Weide is ook het enige stembureau waar de PvdD meer stemmen heeft dan GroenLinks. Een ander opmerkelijk feit is dat nummer twee op de lijst van GroenLinks meer stemmen heeft behaald dan de lijsttrekker. Dat is zeer uitzonderlijk. Gezien de wijze van het tellen van de stemmen vermoeden wij dat de stemmen voor de lijstrekkers van GroenLinks en de PvdD zijn omgewisseld bij het opmaken van het proces verbaal. In dat geval heeft GroenLinks 80 stemmen te weinig gehad en de PvdD 80 stemmen te veel.

In stembureau De Weide zijn ook 7 stemmen meer uitgebracht dan dat er aan stempassen was ingeleverd. Dit stembureau was daarmee samen met het stembureau aan de Molentocht één van de uitschieters in de stad. In andere stembureaus was het verschil hooguit 1 of 2 stemmen. 
 
Burgemeester Don Bijl, verantwoordelijk voor het verloop van de verkiezingen, liet ons desgevraagd weten dat het zeer aannemelijk is dat er een fout is gemaakt bij het tellen. Veel is er echter niet meer aan te doen. Bijl: “Een week na de verkiezingen is de uitslag vastgesteld en de wet staat helaas niet toe dat we de stembiljetten nog eens bekijken”. In 2013 probeerde Bijl de kwaliteit van de stembureauleden nog te verbeteren. De gemeenteraad stak daar echter daar een stokje voor.
 
In de provincie Flevoland zijn vorige week de stemmen herteld. Voor het vaststellen van de uitslag vroeg het CDA een hertelling aan, omdat ze 10 stemmen tekort kwamen voor een zetel. De 80 fout getelde Purmerendse stemmen zouden geen effect hebben op de provinciale zetelverdeling in Noord Holland.
 
Heeft u bijzondere ervaringen gehad op een stembureau bij de laatste verkiezingen, laat het ons weten via verkiezingen@rtvpurmerend.nl


Trefwoorden: groenlinks verkiezingen
Geplaatst

zaterdag 20 april 2019 | 17.10 uur

Laatst gewijzigd

zaterdag 20 april 2019 | 18.49 uur

Auteur

RTV Purmerend