Zonnebootrace: vliegensvlug over het water dankzij de zon

In je boot met een vaartje van vijftig kilometer per uur over het water scheren, dankzij de zon? Dat kan tijdens de Solar Sport One Zonneboot race die op vrijdag 21 en zaterdag 22 juni wordt gehouden. Plaats van handeling is de Kanaalkade. Het is de eerste van drie races die deze zomer worden gehouden en er doen teams uit Nederland, Indonesië, Polen en Groot-Brittannië aan mee. RTV Purmerend is aanwezig voor een reportage.

Het watersportevenement is volgens de organisatoren ‘voor techneuten, lefgozers, teamspelers en organisatietalenten die duurzaam met de aarde willen omgaan’. Duurzaam, prima, maar er moet ook wel een competitie-element in zitten, vinden de organisatoren. En dus gaan de teams op zoek naar de ideale balans tussen zonne-energie en waterweerstand om als snelste over de finish te komen.

Noord-Holland is goed vertegenwoordigd met vier teams, waarvan er twee uit de omgeving komen: het Atlas College in Edam en het Don Bosco College in Volendam. De (hopelijk zonnige) tweedaagse begint op vrijdag 21 juni om 10.30 uur met een grote race van zestig kilometer die de deelnemers onder andere ook door de Beemster voert. Die middag rond 16.30 uur begint rondom de Kanaalkade een race langs een parcours. Op zaterdag 22 juni beginnen de duurzame activiteiten om 09.30 uur met Young Solar Challenge. Jongeren van veertien tot zeventien jaar binden onderling de strijd aan. De Young Solar Challenge is opgezet om meer jongeren enthousiast te krijgen voor techniek door hen zelf een zonneboot te laten bouwen.


Trefwoorden: solar sport one kanaalkade zonnebootrace
Geplaatst

dinsdag 11 juni 2019 | 19.46 uur

Laatst gewijzigd

dinsdag 11 juni 2019 | 21.08 uur

Auteur

RTV Purmerend redactie