RTV Purmerend.nl

Inspectierapport Rusthoeve ‘valt niet mee’

Het recente rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) over De Rusthoeve, onderdeel van Stichting Wonen en Zorg Purmerend, valt zwaar bij directeur Wim van ’t Veer. Van de elf getoetste normen zijn er acht grotendeels niet op orde. ‘Gelukkig is er nog geen sprake van verscherpt toezicht, maar de tijd dringt. Op 23 oktober moeten we die acht normen helemaal op orde hebben’, aldus van ’t Veer.

In het rapport, dat binnenkort gepubliceerd wordt, gaat de inspectie vooral in op de deskundigheid van het personeel en de bezetting. Daar gaat het fout bij De Rusthoeve. Van 't Veer licht zijn kant van het verhaal toe; 'de steeds zwaarder wordende zorg vraagt nu heel wat meer van personeelsleden dan ten tijde van het verzorgingshuis. Hun deskundigheid bevorderen vraagt echter tijd'. De inspectie vindt met name dat het personeel in de omgang met clienten specifieke vaardigheden mist om emoties zoals depressie en verdriet te duiden. Hetzelfde geldt voor boosheid waarvoor geen zichtbare aanleiding is. Zij ziet daarom graag dat De Rusthoeve een, in ouderen gespecialiseerde, psycholoog in dienst neemt zodat er omgangsadviezen op maat komen voor onbegrepen gedrag. Een zwaar punt voor de inspectie waar ze ook al eerder op heeft gewezen.  Van 't Veer; 'met onze beperkte middelen investeren we nu in die gevraagde personeelsuitbreiding, zodat er een gestructureerde aanpak van deskundigheidsbevordering rond dementie van de grond komt'. 
Problemen ontstaan ook door de inzet van uitzendkrachten. 'Vaste medewerkers kennen de clienten goed, maar bij uitzendkrachten is dat anders, aldus de directeur. Als dossiers niet op orde zijn en digitale systemen niet gebruikt, weten ze te weinig om clienten goed te helpen. Wij huurden regelmatig uitzendkrachten in, maar langzamerhand ontstaat er meer ruimte op de arbeidsmarkt, zodat we de bezetting met vast personeel rond krijgen'.

Gevraagd naar hoe het nu komt dat De Rusthoeve in deze situatie verzeild is geraakt, geeft van 't Veer de volgende uitleg. 'De overgang van verzorgingshuis naar verpleeghuis heeft geleid tot het verlenen van steeds zwaardere zorg. Niet ieder personeelslid is daarvoor opgeleid en geschikt en dat tegen de achtergrond van een krappe arbeidsmarkt'. Met de nieuwe maaatregelen heeft van 't Veer alle vertrouwen in de kwaliteit en deskundigheid van zijn zorgteams. Hij ziet het volgende bezoek van de inspectie dan ook met vertrouwen tegemoet.