‘Ja, ik wil reclamefolders ontvangen’

Als het aan de fracties van D66, GroenLinks en Gemeentebelangen ligt, gaat de stelregel ‘geen reclame, dan een nee-sticker op je brievenbus’ op de schop. Zij willen het principe omdraaien. Dus wie reclamefolders en weekbladen in de bus wil, moet een zogenaamde ja/ja sticker op zijn brievenbus plakken. Die maatregel zal leiden tot een flinke vermindering van papierverspilling, verwachten de drie partijen.

Elke week is er een stroom aan reclamefolders die in de brievenbus belandt. Tel daar de weekbladen bij op en je kunt wel spreken over een flinke stapel papier. Dat geldt niet voor mensen die een sticker op de brievenbus hebben (ja/nee voor wie geen reclame maar wel weekbladen wil ontvangen en nee/nee voor wie helemaal geen reclamedruk wil ontvangen).

Maar hoeveel Purmerenders die geen sticker op de brievenbus hebben geplakt, lezen ook daadwerkelijk al die folders en weekbladen? De drie politieke partijen hebben het sterke vermoeden dat veel mensen alle folders ongelezen bij het oud papier gooien. Zonde, vinden ze. Een gemiddeld huishouden ontvangt jaarlijks meer dan dertig kilo ongeadresseerd drukwerk, aldus D66-fractievoorzitter Patrick Blokzijl.

En dus komen ze in de commissievergadering van Stedelijke Ontwikkeling en Beheer van donderdag 10 oktober met het voorstel om een ja/ja sticker in te voeren. Wie geen reclame, maar wél huis-aan-huisbladen wil ontvangen, plakt geen sticker.

Het voorstel is overigens niet nieuw. Al in december 2017 kwamen D66 en GroenLinks met het voorstel naar de raad, maar toen werd besloten eerst de ervaringen met de ja/ja sticker in Amsterdam af te wachten. Ondertussen zijn Zaanstad en Utrecht ook al overgestapt op de nieuwe werkwijze.


Trefwoorden: weekbladen reclamefolders gemeentebelangen groenlinks d66
Geplaatst

dinsdag 01 oktober 2019 | 18.30 uur

Laatst gewijzigd

dinsdag 01 oktober 2019 | 17.31 uur

Auteur

RTV Redactie