Drie Purmerendse winkelcentra zijn schoon

Winkelgebieden van Purmerend zijn van alle middelgrote steden in Nederland op twee na de schoonste. Dat zegt de organisatie Nederland Schoon op basis van eigen onderzoek en een enquête onder bezoekers afgelopen zomer. Purmerend scoorde een 7,37.

Het onderzoek van Nederland Schoon gaat over veel meer dan zelf beoordelen of zwerfvuil in de winkelstraten ligt. Bezoekers krijgen een uitgebreide lijst voorgeschoteld, waarop ook onderwerpen als de kwaliteit en schoonmaak van afvalbakken, onkruid, veiligheidsgevoel, graffitti en beoordeling van de bestrating aan de orde komen. Maar de belangrijkste vragen leiden tot de schoonscore van 7,37: ‘Hoe schoon vindt u het winkelcentrum op dit moment? en ‘Hoe schoon vindt u dit winkelgebied in het algemeen?’ 

Nederland Schoon heeft slechts drie Purmerendse winkelgebieden beoordeeld: Weidevenne, Gildeplein en het centrum. Een woordvoerder van Nederland Schoon legt uit waarom bijvoorbeeld Makado, Leeuwerikplein en Meerland niet meedoen. ‘Het is de gemeente die bepaalt welke winkelgebieden meedoen. Sommige gemeenten willen alle winkelgebieden onderzocht hebben. Purmerend heeft ervoor gekozen om op deze drie te focussen. Weidevenne scoorde een 7,7, het Gildeplein een 7,3 en het centrum een 7,2. 

Organisatie

Nederland Schoon werkt al 28 jaar samen met bedrijven, burgers en maatschappelijke instanties in de aanpak van zwerfafval. Een schone omgeving moet de norm worden en blijven, zo is de doelstelling van Nederland Schoon. Een van de andere initiatieven is Supporter van Schoon, een landelijk initiatief dat mensen verenigt en activeert om zo een grotere vuist te maken tegen zwerfafval.

De wedstrijd ‘Schoonste winkelgebied’ wordt gehouden sinds 2013. Grote winnaar dit jaar was het Fryske Marren met een 7,59, op de voet gevolgd door Heerenveen (7,53). 


Trefwoorden: nederland schoon weidevenne gildeplein
Geplaatst

zondag 03 november 2019 | 13.39 uur

Laatst gewijzigd

maandag 04 november 2019 | 19.42 uur

Auteur

RTV Redactie