Begrotingsbehandeling: veel visie, weinig kritiek

Tijdens de eerste ronde van de begrotingsbehandeling gaven partijen hun mening over de door B&W voorgestelde (financiële) maatregelen voor 2020 en verder. Dat deden ze door vooral hun visie op de toekomst van de stad uiteen te zetten. Echt kritische vragen ontbraken.

Fred Beijert van Groenlinks kwam met het motto; wat altijd gewoon was, kan niet meer. Onder druk van de stikstof problematiek pleit hij voor vergaande maatregelen. Autoverkeer is niet langer vanzelfsprekend; parkeertarieven moeten omhoog en het Beusebos behouden. Jan Peter Dompeling (VVD) ziet voor zijn partij een rol als boekhouder van de raad. Hij voegde meteen de daad bij het woord en signaleerde een mogelijke fout van 7,5 ton in de begroting. Bram Buskoop van Gemeentebelangen Purmerend vraagt B&W te kiezen tussen de neoliberale- of de sociale weg. Eén waar het college luistert naar de Purmerenders, meer sociale huurwoningen bouwt en steun geeft aan mensen die het moeilijk hebben. Pascal Verkroost (CDA) schetste zijn ideaalbeeld van Purmerend en riep college en raadleden op na te denken over welke stad zij willen doorgeven. 

Om geld vrij te krijgen voor eigen wensen kwamen partijen met diverse voorstellen zoals het schrappen van de Domus voorziening  (een eigen onderkomen) voor chronisch verslaafden, het afschaffen van de subsidie voor stadspromotie en duurzaamheidsactiviteiten en het terugbrengen van het college van 5 naar 4 wethouders. Of die voorstellen een meerderheid krijgen, zal blijken tijdens de vervolgsessie van de begrotingsbehandeling. Dan ook wordt duidelijk welke nieuwe wensen van de partijen, verwoord in een stuk of 40 amendementen en moties, een meerderheid halen. 


Trefwoorden: begrotingsbehandeling 2019
Geplaatst

donderdag 07 november 2019 | 08.32 uur

Laatst gewijzigd

zondag 10 november 2019 | 09.39 uur

Auteur

RTV Purmerend redactie