RTV Purmerend.nl

Begrotingsbehandeling krijgt nog een staartje

De voltallige raad heeft na afloop van de begrotingsbehandeling op 7 november een motie van de VVD aangenomen om een extern onafhankelijk accountantsbureau nog eens naar de net vastgestelde begroting te laten kijken. Reden hiervoor was een door de VVD gesignaleerde en bestempelde cruciale fout van € 750.000. Nu ligt er een advies van de auditcommissie om het onderzoek te laten uitvoeren door de huisaccountant. De VVD fractie had dit liever anders gezien. Fractievoorzitter Jan Peter Dompeling: ‘Dit is de slager die zijn eigen vlees keurt’.

De voorzitter van de auditcommissie raadslid Hasirci (Stadspartij) beargumenteert de keuze voor de huisaccountant met het oog op snelheid van handelen en kosten. Dompeling stoort zich aan beide argumenten. 'Wij hebben niet aangedrongen op snelheid. De enige reden daarvoor is de aanlevering van de begroting bij de provincie voor 15 november. En dat is netjes gebeurd. Voor wat betreft de kosten moet in ieder geval het nu voorgestelde plafond van maximaal 16 uur werkzaamheden van tafel. In zo'n korte tijd kan niets worden uitgezocht'. 

De VVD constateerde tijdens de begrotingsbehandeling een cruciale fout van €750.000 en confronteerde hiermee verantwoordelijk wethouder Rotgans (Ouderenpartij AOV). Rotgans beloofde de volgende dag voor aanvang van de vergadering een memo over 'deze zeer complexe situatie'. In de -te laat vestrekte- memo bleek het bedrag een eenvoudige verschrijving, verwoord in negen regels. Voor de VVD was deze houding van wethouder Rotgans aanleiding voor de motie. Dompeling; 'zijn gedrag getuigde van minachting voor de raad. Een houding van 'jullie moeten niet zo zeuren'. De motie was niet nodig geweest als Rotgans zijn fout gewoon had toegegeven'.