‘Duizenden verslaafden in Purmerend’

De 78-jarige Fred* geeft het meteen toe: hij staat inmiddels 27 jaar ‘droog’, maar is nog altijd alcoholist. Hij is niet de enige in onze stad. ’Er zijn duizenden verslaafden in Purmerend’, zegt hij stellig. Anonieme Alcoholisten helpt alcoholverslaafden die willen stoppen met drinken. Fred is initiatiefnemer van een tweede AA werkgroep in Purmerend met de naam ‘Balans’.

Een groep mensen zit in een kring. Iemand zegt: ‘Hi, I’m Steve and I’m an alcoholic’. ‘Hi, Steve’. Wie regelmatig Amerikaanse tv-series kijkt, herkent deze scene wel. De introductie -en het AA stappenplan om de drank de baas te worden-  is overal in de wereld gelijk. De AA werkgroep Balans functioneert dus volgens het zelfde principe. Elke vrijdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur komen alcoholisten bijeen in Wijkplein Where in gebouw Triton.

Eens een alcoholist, altijd een alcoholist? Absoluut, zegt Fred. ‘Ik ben zelf in 1993 gestopt met drinken. Ik was lichamelijk en mentaal total loss, maar had tegelijkertijd drank nodig om te kunnen functioneren. Nu, na zoveel jaar, zeg ik in de werkgroep nog steeds dat ik een alcoholist ben. Ik heb geleerd mijn verslaving te beheersen en er mee te leven. En tegelijkertijd laat ik door mijn aanwezigheid tijdens een bijeenkomst de mensen merken dat het dus kán.’

Want van de drank af komen en blijven is keihard werken, waarschuwt Fred. Hij merkt anno 2019, in een maatschappij waar alles steeds meer om snelheid gaat, dat nieuwe werkgroepleden verwachten snel van hun verslaving af te zijn. Dat is volgens hem een illusie. Kracht, doorzettingsvermogen en geduld zijn cruciaal om de wanhoop te vervangen door hoop en de eigenwaarde terug te vinden. Er is wel een belangrijke stelregel: sociaal drinken is uit den boze. ‘Af en toe en glaasje kan niet.’

Voordat iemand bij AA binnenstapt zal hij of zij (vroeger waren het vooral mannen die de bijeenkomsten bezochten, tegenwoordig is het fifty-fifty) voor zichzelf moeten erkennen dat sprake is van een drankprobleem.  ‘Vergelijk het met een faillissement. Veel mensen willen het niet onder ogen zien dat hun bedrijf failliet is. Daardoor raken ze steeds dieper in de put en zien ze geen uitkomst meer.’ Oftewel, je kunt pas werken aan herstel als je durft te erkennen dat er een probleem is.

De AA bijeenkomsten zijn gratis (een bijdrage in de kosten voor huur en consumpties wordt op prijs gesteld) en vrijblijvend. Verwijzing vanuit de medische wereld is niet nodig. ‘Er is geen wachtlijst. Je komt wanneer je er behoefte aan hebt en dat kan ook overal. Als ik op vakantie ben op Texel en ik heb behoefte aan een bijeenkomst, dan stap ik gewoon daar de AA bijeenkomst binnen. Niemand die dan vreemd opkijkt. Waar je ook bent, je voelt je meteen thuis want je praat met lotgenoten’, aldus Fred.

En als iemand een poosje verstek laat gaan? Fred: ‘Dat betekent niet per definitie dat hij of zij een terugval heeft. Het gebeurt wel eens dat iemand jaren niet komt en dan toch weer de behoefte voelt om met lotgenoten in contact te komen. Maar als iemand inderdaad weer heeft gedronken, dan verwachten we wél dat die persoon dat in de groep meldt. Heel belangrijk: wij (ver)oordelen niet.’

AA omschrijft alcohol als ‘sluw, machtig en verraderlijk’.  In de folder van AA: ‘Koning Alcohol heeft het stuur in handen en drijft ons stukje bij beetje verder naar een zekere ondergang’. Een probleem met alcohol en hulp nodig? De landelijke hulplijn van AA Nederland is 24 uur per dag bereikbaar (085-1045390). Wie meer wil weten over de middagbijeenkomsten in Purmerend kan mailen naar aa.werkgroep.balans@gmail.com  of bellen 06-10751090.

* Fred is niet de echte naam van de geïnterviewde.

Brijder Verslavingszorg in Purmerend heeft nauwe banden met de AA groepen. Brijder verwijst mensen met een alcoholprobleem naar AA. ‘Maar het is altijd een extra. Wij zien de AA bijeenkomsten als ondersteuning van de hulp die wij bieden’, aldus woordvoerder Ernie Grootveld van Brijder Verslavingszorg Nederland. Of het klopt dat in Purmerend 'duizenden verslaafden (alcohol, drugs, gokken)' leven kan Brijder geen antwoord geven. Volgens Jellinek zijn er in heel Nederland alleen al 477.000 alcoholverslaafden. 


Trefwoorden: aa purmerend alcoholverslaving
Geplaatst

woensdag 27 november 2019 | 12.00 uur

Laatst gewijzigd

donderdag 28 november 2019 | 12.17 uur

Auteur

RTV Purmerend Nieuwsredactie