Ommezwaai VVD bij woningbouw op de Koog

Oppositiepartij VVD maakt ommezwaai in discussie over wonen op bedrijventerrein de Koog. Tijdens de raadsvergadering koos ze de kant van verontruste ondernemers. Na een vergeefse vraag om uitstel door woordvoerder Bart van Elden, stemde ze zelfs tegen het voorstel om wonen en werken op de Koog te combineren. Het gaat de liberalen allemaal te snel. Uiteindelijk werd het voorstel met 24 stemmen voor en 13 tegen aangenomen.

Van Elden verklaarde de draai door de vele verontruste signalen die de VVD ontving van ondernemers en de eigen achterban. 'Er heerst onzekerheid en onduidelijkheid bij die ondernemers over mogelijke gevolgen van milieunormen en wat die betekenen voor eventuele uitbreidíngsplannen. Wij hebben twijfels bij de zorgvuldigheid van de huidige besluitvormingsprocedure. Daarom onze vraag voor uitstel'. Een meerderheid van de raad wees dat echter af. 

CDA, D66, Leefbaar Purmerend, Ouderenpartij AOV en Stadspartij hadden onder aanvoering van CDA en D66 een wijziging voorbereid om de ondernemers tegemoet te komen. Zij stelden voor om in plaats van het eind al aan het begin van elk nieuw woningproject een milieukaart te laten maken. Ondernemers weten dan meteen waar ze voor wat betreft het milieu aan toe zijn. Wethouder Kroese (PvdA) omarmde de wijziging. 'Wij begrijpen als college de onzekerheden van de ondernemers'. Het uiteindelijke voorstel werd met deze wijziging in stemming gebracht en kreeg een raadsmeerderheid. Voor stemden Stadspartij, D66, CDA, Leefbaar Purmerend, Ouderenpartij AOV en PvdA. Tegen waren de PVV, de SP, de VVD, Hart van Nederland, Groenlinks en Gemeentebelangen Purmerend. De laatste partij had liever eerst een heel plan voor de Koog gezien inclusief wijkvoorzieningen en afwikkeling van verkeerstromen. Ook GroenLinks verklaarde zich tegen. In haar ogen moet de Koog op termijn een volwaardige woonwijk worden; het huidige voorstel maakt dat onmogelijk. 


Trefwoorden: wonen en werken in de koog
Geplaatst

vrijdag 29 november 2019 | 17.13 uur

Laatst gewijzigd

zaterdag 30 november 2019 | 08.33 uur

Auteur

RTV Purmerend redactie