Wethouder Kroese (PvdA) komt met een nieuwe woonzorgvoorziening voor mensen met complexe problemen. Aan het Oudenlandsdijkje, achter de hulpcentrale van de stadsverwarming, komen twintig woonunits voor mensen die, zoals Kroese ze omschrijft, niet terecht kunnen in de maatschappelijke opvang of begeleid wonen. 'Het zijn mensen die een veelvoud aan problemen hebben, varierend van verslaving tot crimineel gedrag en psychiatrische stoornissen. Voor hen is een vier- en twintig uurs begeleiding nodig en dat gaat Purmerend hen bieden'.

Doel van de voorziening, met de naam Woonplek, is het bieden van een veilig onderkomen en een stabiele omgeving. Kroese hierover: 'Het is mooi als mensen uitstromen omdat ze zichzelf weer kunnen redden, maar het is niet het doel'. In tegenstelling tot soortgelijke voorzieningen elders in het land, krijgt iedere bewoner een kant en klare woonunit van ongeveer vijf- en twintig vierkante meter met een eigen voordeur. In andere steden krijgen ze een kamer. Onderdeel van het plan is verder de maatwerk aanpak. Iedere bewoner behoudt zijn of haar eigen zorgplan en eigen zorgverleners. Daarbij is iedereen vier- en twintig uurs begeleiding aanwezig. 

De voorziening kost de gemeente zes ton per jaar. Partijen hebben daarmee al ingestemd bij de laatste begrotingsbehandeling. Het is nog onduidelijk wanneer de Woonplek klaar is. Om draagvlak voor de voorziening te hebben, zijn informatiebijeenkomsten gepland voor omwonenden, daarnaast een stadsgesprek voor andere belangstellenden en belanghebbenden. Op 26 februari beslist de gemeenteraad. 


Trefwoorden: woonzorg voorziening woonplek
Geplaatst

woensdag 08 januari 2020 | 16.27 uur

Laatst gewijzigd

vrijdag 10 januari 2020 | 00.03 uur

Auteur

redactie RTV Purmerend