Behoud hengelsport en kortebaan draverij

Mogen we straks nog wel vissen, eendjes voeren en de jaarlijkse harddraverij organiseren? Dit zijn de belangrijkste vragen die wethouder van Meekeren (D66) voor zijn kiezen kreeg naar aanleiding van de nota dierenwelzijn. Eén van de voorgenomen maatregelen is het weigeren van vergunningen voor viswedstrijden en wellicht ook voor de kortebaan draverij. Woordvoerders van de Stadspartij en de VVD stonden op hun achterste benen en spraken van betutteling en verboden. Van Meekeren kreeg voor zijn nota alleen steun van zijn eigen partij (D66).

In de nota laat Purmerend zien wat ze doet om het welzijn van dieren te beschermen en te bevorderen. De ouderenpartij (AOV), het CDA, Leefbaar Purmerend, de PvdA en Gemeentebelangen Purmerend waren in tegenstelling tot Stadspartij en VVD wel positief over de nota met uitzondering van de passages over hengelsport en harddraverij. Maar de discussie in de commissie samenleving werd vanaf het begin op scherp gezet door de inspraak van de Hengelsportvereniging Purmerend. Mevrouw Van der Veur: 'Wij zijn tegen visvrije zones, vrezen steeds verder geweerd te worden uit de Purmerendse wateren en geen viswedstrijden te kunnen organiseren'.

Uit haar verhaal bleek ook dat de vereniging niet betrokken is geweest bij de voorbereiding van de nota, ondanks nadrukkelijke pogingen om met de wethouder in contact te komen. Voor Natalie Saaf (PvdA) onbegrijpelijk. 'Waarom zit de vereniging niet bij de voorbereidingsgroep? Ze is met 2500 leden, na voetbal, de sport met de meeste leden? Het stuk over vissen moet opnieuw bekeken worden'. Manja van der Weit (VVD): Ík ben hier pissig over. Voor- en tegenstanders nodig je uit'. Van Meekeren verdedigde zijn aanpak als volgt: 'sportvisserij heeft niets te maken met dierenwelzijn. Ik begrijp nu dat ik ze had moeten uitnodigen en ook de vereniging vissenbescherming'.

Woordvoerder Fred Koot van het CDA overtuigde van Meekeren dat met de huidige woordkeuze ook de kortebaan draverij onmogelijk wordt. Van Meekeren gaf aan dat dat niet de bedoeling is. Hij gaat de nota daarop aan passen. UIteindelijk wilde alleen D66 instemmen met de nota in de huidige vorm. De overige partijen nemen de nota terug naar hun fracties voor overleg. Hoe de discussie verder gaat is nog onduidelijk.  In de raadsvergadering van 30 januari staat de nota ter besluitvorming op de agenda. Partijen kunnen dan nog wijzigingen indienen.


Trefwoorden: nota dierenwelzijn
Geplaatst

zaterdag 11 januari 2020 | 16.07 uur

Laatst gewijzigd

zondag 12 januari 2020 | 07.56 uur

Auteur

redactie RTV Purmerend