Historisch moment voor toekomstig Purmerend

Purmerend staat aan de vooravond van een gigantische operatie waarbij de Waterlandlaan en het stationsgebied volledig op de schop gaan. Er komt een nieuwe wijk met 1800 woningen omringd door kantoren, sociale – en culturele voorzieningen en horeca. Het station wordt een openbaar vervoer knooppunt, waar bus, trein en fietsvervoer naadloos op elkaar zullen aansluiten voor de bestemmingen Beemster, Hoorn, Alkmaar en Amsterdam. Verantwoordelijk wethouder Kroese (PvdA) krijgt voor een eerste opzet van dit, voor de toekomst van Purmerend, cruciale project overweldigende steun en voor de komende twee jaar € 750.000. Vrijwel alle politieke partijen toonden zich enthousiast in de commissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer.

De Waterlandlaan vormt de ruggengraat van het plan. Het verbindt de nieuwe wijk met het historische oude centrum. Het verplaatsen van het station naar de Waterlandtunnel is opgenomen om de zichtbaarheid en toegankelijkheid ervan te vergroten. Naast de complimenten uitten politieke partijen ook zorgen. Voor de Jong (D66) staat of valt alles met de status van het station. 'Doorslaggevend is dat Purmerend een Intercity station wordt'. Wethouder Tijmstra (CDA) verantwoordelijk voor verkeer en vervoer, reageerde als volgt; 'wij zijn in gesprek met de NS en Prorail. Onze kansen keren als er aanbod van reizigers is in tegenovergestelde richting. Dat wil zeggen in de ochtendspits reizigers die naar Purmerend gaan en in de avond naar Amsterdam, zodat de NS geen lege treinen meer heeft'.  

 Het idee van de Waterlandlaan als stadsboulevard met ruimte voor fietsers en voetgangers riep bij een aantal partijen de vraag op wat er dan gebeurt met de huidige functie als doorgaande oost-west route. Wethouder Tijmstra; ' de binnenstad moet goed bereikbaar blijven, maar de auto's naar de A7 worden omgeleid via de Laan der Continenten en de N244. Woordvoerder Welbergen van GroenLinks kwam met het idee voor een nieuwe locatie van het van der Valk hotel. 'Direct naast het station, dan hoeft er ook geen bos voor aangepast'. Over wanneer het plan uiteindelijk gerealiseerd zal zijn, is nog niets bekend. Kroese noemde geen einddatum. Op 30 januari beslist de gemeenteraad definitief over het budget om de plannen in gang te zetten. 


Trefwoorden: stationsgebied waterlandlaan
Geplaatst

vrijdag 17 januari 2020 | 10.20 uur

Laatst gewijzigd

vrijdag 17 januari 2020 | 15.49 uur

Auteur

RTV Purmerend redactie