Servers Purmerend en Beemster afgesloten

Net als in veel andere steden in Nederland is het ook in Purmerend en Beemster voor medewerkers van de gemeenten sinds donderdag niet meer mogelijk om in te loggen op het computersysteem via een telefoon, laptop of iPad. De maatregel is genomen omdat de kans bestaat dat hackers kunnen inbreken in het systeem. De maatregel heeft geen gevolgen voor de dienstverlening aan de burgers.

De Informatiebeveligingsdienst voor Gemeenten (IBD) adviseerde om de toegang af te sluiten.  Het besluit is een voorzorgsmaatregel, want er is nog geen poging gedaan om het systeem binnen te komen, meldt de gemeente Purmerend. In de afgelopen week wisten hackers onder andere in te breken in het computersysteem van het ziekenhuis in Leeuwarden.
In software van Citrix werd recent een kwetsbaarheid ontdekt waardoor hackers konden inbreken op het systeem. Er is toen een middel ontwikkeld om de kans op een aanval zo klein mogelijk te maken. Gemeenten Purmerend en Beemster hebben deze maatregelen gelijk uitgevoerd. Donderdagavond kwam IBD op basis van nieuwe informatie tot het advies om toch de toegang tot de Citrix-server af te sluiten. De gekozen oplossing bleek niet definitief te zijn. Het is nog niet bekend hoe lang het systeem voor medewerkers om buiten het stadhuis in te loggen nog afgesloten blijft. De gemeenten staan in nauw contact met de IBD en wacht verdere adviezen af.


Trefwoorden: citrix server hackers
Geplaatst

zaterdag 18 januari 2020 | 09.21 uur

Laatst gewijzigd

zaterdag 18 januari 2020 | 08.24 uur

Auteur

RTV Purmerend Nieuwsredactie