Boosheid en zorgen over komst ‘Woonplek’

Voorzien van spandoeken kwamen zo’n 250 bezoekers af op de eerste informatie avond over de komst van een woonvoorziening voor mensen met complexe problematiek. Gerekend vanaf de toekomstige locatie op het Oudenlandsdijkje waren het bewoners van de omliggende wijken Klein Where, de Gors en PurmerZuid. Boosheid en zorg waren van hun gezichten af te lezen. Boosheid vanwege de locatiekeuze bij hen in de buurt en zorg vanwege de overlast die ze verwachten.

Vooral de locatie was het mikpunt van kritiek. 'Wij zijn niet tegen een dergelijke voorziening maar wel tegen de locatie. De keuze is gemaakt door deskundigen die niet bekend zijn met de wijk'. Zorgen zijn er over de veiligheid van de nabij gelegen fietsroute naar het centrum. 'Twintig probleemgevallen met onberekenbaar gedrag; wat voor gevolgen heeft dat voor ouderen en schoolgaande kinderen die er iedere dag gebruik van maken? De angst is, dat er iets gebeurd met onze kinderen'. 

Verantwoordelijk wethouder Kroese (PvdA) hoopte op begrip en omschreef de doelgroep in de openingstoespraak als volgt; 'mensen met ongewenst gedrag die niet zelfstandig kunnen wonen. Voor wie onderdak stabiliteit betekent. Mensen weliswaar met complexe problematiek maar niet gevaarlijk. Het zou een buur van u kunnen zijn'. Hij benadrukte zijn verantwoordelijkheid voor de doelgroep en sprak tegelijkertijd over de zorg die hij organiseert voor omwonenden. Gaandeweg de bijeenkomst bleek de frustratie en het cynisme bij de aanwezigen. Veel gehoord was de klacht dat alles al besloten zou zijn. De ervaringen van deskundigen uit de zorg en de cijfers van de aanwezige politie werden afgedaan als 'sprookjes, veel te rooskleurig'. Op 5 februari wordt het voorstel behandeld in de commissie samenleving en op 27 februari spreekt de raad zich definitief uit.  


Trefwoorden: woonplek woonvoorziening
Geplaatst

woensdag 22 januari 2020 | 11.21 uur

Laatst gewijzigd

woensdag 22 januari 2020 | 10.54 uur

Auteur

RTV Purmerend redactie