Een klein deel van de 104.000 stenen die kunstenaar Daan Roosegaarde gebruikte om een herdenkingsmonument voor de holocaustslachtoffers te maken, liggen tot en met 2 februari in het Purmerends Museum. Het museum is die periode gratis toegankelijk, want ‘je vraagt geen entree om een herdenkingsmonument te bezoeken’, aldus museumdirecteur Moncef Beekhof.

Burgemeester Bijl en Dick Blokker, voorzitter van het 4-5 mei comité Purmerend, waren woensdag 22 januari aanwezig bij de opening van de tentoonstelling en in gebruik nemen van het monument. Bijl memoreerde in zijn toerspraak dat herdenken belangrijk is, maar dat we tegelijkertijd naar de toekomst moeten kijken. ‘Leven in vrijheid betekent democratie en die loopt steeds butsen op. We moeten blijven strijden om onze democratie te beschermen. Daarom ben ik blij dat dit jaar op scholen in Purmerend onderwijsdebatten worden georganiseerd over de rechten én de plichten van democratie.’

Het herdenkingsmonument (de 104.000 stenen staan voor het aantal Nederlandse Joden, Roma en Sinta die tijdens de holocaust is overleden) is gemaakt in een aparte ruimte van het museum, waar bezoekers in serene rust de slachtoffers van de holocaust kunnen gedenken en dan met name de vijf Purmerenders die tijdens de oorlog op transport werden gezet. Abraham Cortissos en Jeanette Heigmans, allebei overleden in concentratiekamp Sobibor, en de familie Isaak, Jeanette en Juda Zwart die het kamp Auschwitz niet overleefden.

Hun namen prijken op een plakkaat aan de wand, naast de namen van 25 andere holocaust slachtoffers, die een binding hadden met Purmerend. In een vitrine ligt ook een exemplaar van het boek ‘Van het ene onderduikadres naar het andere…’. Het is het verhaal van Meijer van der Sluis, die als twaalfjarige wist te ontkomen aan het transport naar Duitsland en ondergedoken zat op diverse adressen in en om Purmerend. Burgemeester Don Bijl zou op 31 januari het eerste exemplaar overhandigen aan Van der Sluis, maar de schrijver overleed op 1 januari dit jaar. Bijl: ’Een boek dat ik van harte aanbeveel.’ Het boek is vanaf 1 februari verkrijgbaar, onder andere bij boekhandel Het Leesteken, in het museum en in de VVV-winkel.

Moncef Beekhof: ‘We zijn trots dat het monument in ons museum te zien is. We hebben onze openingstijden een beetje uitgebreid. Op 24 en 31 januari zijn we open tot 20.00 uur en is het museum aan de buitenkant blauw verlicht. Dezelfde kleur blauw als het monument. Die avonden geeft Klaas Kwadijk om 19.00 uur een gratis toegankelijke lezing over de oorlog en bevrijding.’


Trefwoorden: purmerends museum daan roosegaarde holocaust monument
Geplaatst

donderdag 23 januari 2020 | 09.54 uur

Laatst gewijzigd

donderdag 23 januari 2020 | 09.06 uur

Auteur

RTV Purmerend Nieuwsredactie